Rechtbanktekening van de verdachte NOS
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Hoofdverdachte chaletmoord Ermelo blijft ontkennen

De hoofdverdachte van de Ermelose chaletmoord blijft ontkennen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw een zakenman naar een vakantiehuisje gelokt voor een seksdate, hem vermoord en daarna het huisje in brand gestoken.

Vrijwel meteen na de opening van de zaak reageert de 31-jarige hoofdverdachte Janet S. "Ik heb verklaard dat ik schuldig ben aan brandstichting en ik accepteer een straf daarvoor. Van de bijl en het mes weet ik niks af en ik ben niet schuldig aan de moord op Ton Kuijf."

"Op voorhand wil ik zeggen dat ik nooit seksueel contact heb gehad met Ton", zegt ze. "Ik had een vriendschappelijke band met hem en hij ondersteunde mij financieel."

Trio's

Volgens de verdachte kwam Kuijf, die haar meerdere malen geld leende, op de avond van 13 maart 2014 naar haar chalet om te praten over de financiering van wietteelt. Samen met haar vriend Youri B. had ze plannen om een kwekerij te beginnen. Janet S. ontkent dat ze Kuijf heeft afgeperst en zegt dat ze helemaal geen seks heeft gehad met de zakenman. 

Uit de bewijsstukken blijkt dat S. een account had op een sekssite, waar ze de schuilnaam Lotte gebruikte. Via die site zou zij in contact gekomen zijn met het slachtoffer, maar de verdachte wilde daar niet verder op ingaan. Andere gebruikers van die site vertelden dat zij meerdere malen betaalde seks hadden met S. en ook afgeperst werden. Soms waren het trio's, samen met vriendin Joyce N.

Bloedbad aangetroffen

Kuijf kwam niet terug van een zakendiner, waarna hij als vermist werd opgegeven door zijn familie. De politie ging op onderzoek uit en kwam terecht bij S. toen ze haar via de sekssite wisten te traceren. Een dag na Ton's dood werd zij gebeld.

S. beweert dat ze bewuste avond weg was en bij thuiskomst een bloedbad aantrof. "Ik vind het moeilijk om hierover te praten", zegt S., die volschiet. Volgens haar heeft Youri B. de zakenman vermoord. Zij zou geholpen hebben omdat het in haar huisje gebeurde.

Ik heb al een strafblad, dus als ik de politie had gebeld hadden ze me toch niet geloofd.

Hoofdverdachte Janet S.

Om de chalet zo snel mogelijk op te ruimen, zouden de twee het met bloed besmeurde tapijt hebben weggehaald en de muur opnieuw geverfd hebben. Maar volgens S. hadden ze daarbij hulp nodig omdat zij meerdere snijwonden in haar hand en arm had. Hoe ze daaraan kwam, zegt ze niet te weten. S. besloot daarom vriendin Joyce N. om hulp te vragen. Samen staken zij uiteindelijk de chalet in brand, om zo de sporen uit te wissen. 

De voorzitter van de rechtbank stelde de vraag waarom Janet S. de politie niet ingeschakeld heeft. "Ik heb al een strafblad, dus als ik de politie had gebeld hadden ze me toch niet geloofd."

De recherche heeft veel bewijs gevonden in het nadeel van S. Zo zijn er onder meer bloedspetters met het DNA van Kuijf op haar kleding gevonden en is er uitgebreid (sporen)onderzoek uitgevoerd. Steeds kwam naar voren dat S. wel degelijk een grote rol speelde in deze moordzaak.

Uit forensisch onderzoek blijkt dat Kuijf door verschillende steekwonden om het leven is gekomen. Bij het steken zijn belangrijke organen, waaronder de lever en de longen, geraakt. Het NFI heeft vastgesteld dat het slachtoffer is overleden door bloedverlies en een longbeschadiging.

Strafeis

Janet S. zit al 2,5 jaar vast, de andere verdachten wachten het proces buiten de gevangenis af. Ook zij moeten de komende twee weken voor de rechter verschijnen, al dan niet als getuige tegen S. 

Donderdag maakt het Openbaar Ministerie de eis bekend. De uitspraak volgt op 12 december.   

STER reclame