Een groep toeristen in Kaikoura wacht op evacuatie NZ Red Cross

Zo'n zestig Nederlandse toeristen zitten vast in Nieuw-Zeeland. Door de aardbeving van afgelopen weekend kunnen ze het kustdorp Kaikoura niet verlaten. Kaikoura is sinds de aardbeving volledig van de buitenwereld afgesloten. De toegangswegen zijn door aardverschuivingen geblokkeerd. In het dorp zitten in totaal ongeveer duizend toeristen vast.

De Nederlandse backpacker Iris Hofman die in Kaikoura is gestrand, zegt dat de meeste mensen kamp hebben opgeslagen bij het ziekenhuis. "De mensen kunnen niet terug, alle huizen zijn kapot van binnen. Iedereen slaapt hier in tenten."

Opeens schudt de grond onder je voeten en probeer je met vallen en opstaan naar de auto te rennen. Het is super bizar.

De Nederlandse toeriste Iris Hofman in Kaikoura

Hofman noemt het onbeschrijfelijk wat er is gebeurd. "Het ene moment vier je lekker je backpack-vakantie, living the good life. Het andere moment schudt de grond onder je voeten en probeer je met vallen en opstaan naar de auto te rennen. Het is super bizar."

Zelf was ze op pad met een paar Nieuw-Zeelanders. Ze lag te slapen toen de aardbeving plaatsvond. Snel reden ze naar hoger gelegen gebieden. "Ik had amper kleren aan, het was super koud. Na een hele nacht wakker te zijn geweest, gingen we terug naar het huis om spullen te halen. De familie met wie ik ben heeft een grote bus met water, wc, bedden en stroom. Ik heb geluk", zegt ze.

Winkels open

Lang waren de elektriciteit en het water afgesloten, maar inmiddels is er weer stroom, zegt Hofman. De winkels zijn zelfs weer open. Voedsel is op rantsoen te verkrijgen, vertelt de toeriste.

Hofman is niet van plan om meteen weg te gaan. "De mensen hier zijn erg gastvrij. Ik zit goed bij de familie die me heeft opgevangen, ik denk dat ik hier nog een tijdje blijf om de mensen te helpen."

Helikopters

Het reisbureau Travel Essence, waar de toeristen hun reis geboekt hebben, zegt dat de gestrande Nederlanders woensdag worden opgehaald. Dat gebeurt met helikopters van de marine van Nieuw-Zeeland. Ze worden vervolgens per boot naar Christchurch gebracht. 

"Kaikoura is alleen bereikbaar via een weg langs de kust, met aan één kant bergen'', aldus een woordvoerder. Die weg is dicht, is ook duidelijk te zien op foto's. "Er kan niemand meer in of uit.'' Alle Nederlanders hebben volgens het reisbureau wel een dak boven hun hoofd. 

Op dit moment worden er al wel mensen per helikopter geëvacueerd. Mensen die medische hulp nodig hebben, krijgen daarbij voorrang. 

In Kaikoura viel een dode door de aardbeving, meerdere mensen raakten gewond. Een andere persoon kwam in een nabijgelegen ski-gebied om het leven. Premier Key verwacht niet dat het dodental verder stijgt. 

Koning Willem-Alexander heeft contact opgenomen met de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland om steun uit te spreken aan de bevolking van het land. Koning en koningin bezochten vorige week tijdens hun staatsbezoek nog het Quake City Museum in Christchurch, een museum over de aardbeving in 2011 waarbij 185 mensen omkwamen. Verder kregen ze toen een rondleiding langs de bouwplaatsen waar de wederopbouw van de stad gaande is.

Geblokkeerde weg in Kaikoura Reuters

STER reclame