Omroep West
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Universiteit Leiden krijgt een levend laboratorium in de sloot

Onderzoekers van de Universiteit Leiden gaan proberen vast te stellen of landbouwbestrijdingsmiddelen zo schadelijk zijn voor het milieu als nu wordt gedacht. Bioloog Hendrik Barmentlo zegt tegen Omroep West dat er tot nu toe alleen laboratoriumonderzoek is gedaan naar de gebruikte middelen en dat geeft geen volledig beeld.

"In het lab doe je een chemische stof bij een diersoort en dat zou iets moeten zeggen over de overleving van dat diertje. Maar in een sloot spelen nog veel meer factoren een rol," aldus Barmentlo. Die factoren zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van roofdieren en de invloed van het weer.

Slotenstelsel

Om hun werk goed te kunnen doen gaan de onderzoekers een slotenstelsel graven om als een soort levend laboratorium te gebruiken. Daardoor hopen ze beter te kunnen nagaan welke effecten chemische stoffen hebben op het milieu. Zo'n levend laboratorium is uniek in Europa.

De sloten worden uitgegraven bij een weiland naast de A44. De onderzoekers gaan zoveel mogelijk dezelfde stoffen en hoeveelheden gebruiken als in de landbouw in Nederland. Ze hopen met het onderzoek de kwaliteit van het oppervlaktewater te kunnen verbeteren.

Advertentie via Ster.nl