Sven Olaf K. na zijn arrestatie in Spanje
NOS NieuwsAangepast

Celstraf voor Nederlander die internet bijna platlegde

De Nederlander die in 2013 er bijna in slaagde om het hele internet plat te leggen, is veroordeeld tot 240 dagen cel, waarvan 185 dagen voorwaardelijk. De 39-jarige Sven Olaf K. hoeft de gevangenis niet meer in, omdat hij al 55 dagen in voorarrest heeft gezeten.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 365 dagen celstraf tegen de man waarvan 310 dagen voorwaardelijk. Ook dan had hij niet meer naar de gevangenis gehoeven.

Spamhaus

K. richtte zijn aanval in eerste instantie op anti-spamorganisatie Spamhaus. Toen de aanval daar werd afgeslagen en het internetverkeer werd omgeleid, kozen K. en zijn handlanger andere grote internetknooppunten in Europa als doelwit.

De aanval was de grootste die ooit gemeten was. De criminelen bestookten servers met gigantische hoeveelheden aan data (op piekmomenten meer dan 120 Gigabit per seconde), waardoor veel sites in Europa trager werden of vastliepen. Ook al waren de meeste doelwitten Europese servers, internetgebruikers over de hele wereld hadden last van deze DDos-aanval.

Sven Olaf K. werd later in 2013 opgepakt in Spanje. Volgens de rechter heeft hij het functioneren van het internet in gevaar gebracht. Eerder werd een Britse tiener al veroordeeld voor zijn rol bij de aanval. Hij kreeg een werkstraf van 240 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl