Erdogan vraagt het Turkse volk geduld te hebben tot het einde van het jaar AFP

De Turkse president Erdogan wil het voortzetten van de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de Europese Unie mogelijk aan de bevolking voorleggen in een referendum. Tijdens een toespraak op televisie waarschuwde hij Europa dat er snel een beslissing moet worden genomen.

Erdogan zei dat het Turkse volk geduld moet hebben tot het einde van het jaar. Als Brussel dan nog geen beslissing heeft genomen over de onderhandelingen, wordt er volgend jaar mogelijk een referendum gehouden.

De verwachting is dat er in het voorjaar een volksraadpleging zal komen over wijzigingen van de grondwet. Een van de onderwerpen zou de herinvoering van de doodstraf kunnen zijn.

Ruime meerderheid

Voor die herinvoering heeft de AK-partij van president Erdogan een ruime meerderheid in het parlement nodig. Die meerderheid is er niet, maar het voorstel kan wel via een referendum worden afgedwongen.

Mochten de plannen om de doodstraf opnieuw in te voeren doorgaan, dan lijkt toetreding van Turkije tot de EU onmogelijk. De doodstraf werd in 2002 juist afgeschaft om de onderhandelingen over toetreding mogelijk te maken.

STER reclame