De kandidaten van Denk
NOS NieuwsAangepast

Denk wil racismepolitie en andere naam voor Coentunnel

Er moet een speciale racismepolitie komen, staat in het verkiezingsprogramma van Denk, de politieke partij van de ex-PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk. Duizend agenten zouden zich bezig moeten gaan houden met discriminatiezaken. Daarvan komen er veel te weinig voor de rechter, vindt Denk.

Mensen die discrimineren moeten verplicht in contact treden met de groep mensen die zij hebben gediscrimineerd. "Een gebrek aan begrip en bekendheid met een ander maakt dat vijandig gedrag eerder plaatsvindt", staat in het programma.

Burgers moeten volgens Denk ook inspraak krijgen bij de inzet van politie in hun wijk. Als ze willen dat er meer aandacht wordt besteed aan bestrijding van drugsoverlast, dan moet dat gebeuren.

Coentunnel

Denk wil dat namen van straten, bruggen en tunnels gedekoloniseerd worden. Als voorbeeld noemt de partij de Coentunnel, genoemd naar de VOC-bestuurder J.P. Coen, die met veel geweld de positie van de VOC op Java en de Molukken versterkte. Die tunnel moet een andere naam krijgen.

Kuzu over programma Denk

De term 'integratie' moet van Denk verdwijnen en worden vervangen door 'wederzijdse acceptatie'. Er komen diversiteitsquota om mensen met een migratieachtergrond aan werk te helpen. Met 'loksollicitaties' moet gecontroleerd worden of werkgevers discrimineren.

Kindermisbruikers

De partij is ook voor chemische castratie, in combinatie met behandeling, voor kindermisbruikers. Het ministerie van Defensie moet omgedoopt worden tot het ministerie van Vrede en Wederopbouw.

"Mensen die jarenlang geen stem hebben gehad in de politiek geven wij een stem", zei beoogd lijsttrekker Tunahan Kuzu bij de presentatie van het verkiezingsprogramma.

Sinds hun vertrek uit de PvdA-fractie vormen Kuzu en Öztürk een tweemansfractie in de Kamer. Ze doen onder de naam Denk mee aan de verkiezingen van 15 maart. Ook presentatrice Sylvana Simons komt waarschijnlijk op de lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl