NOS NieuwsAangepast

Kamer tegen winstuitkeringen zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars moeten ook in de toekomst hun winsten blijven steken in zorg en lagere premies. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil voorkomen dat ze vanaf 2018 de mogelijkheid krijgen om winstuitkeringen te doen aan aandeelhouders of investeerders.

Nu is het nog verboden voor zorgverzekeraars om winst uit te keren, maar die regeling loopt per 1 januari 2018 af. Minister Schippers wil ze dan de mogelijkheid geven om wel winstuitkeringen te doen. Volgens haar kan dat de zorgverzekeraars stimuleren om betere zorg te bieden tegen lagere kosten.

Maar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is het daar pertinent mee oneens. PvdA, SP en CDA dienen vandaag een initiatiefvoorstel in om het verbod ook na 2018 te handhaven. Ze krijgen steun van de PVV en GroenLinks.

Overgenomen

Die partijen vinden winstuitkeringen door zorgverzekeraars onwenselijk, omdat dan volgens hen het financiële resultaat belangrijker wordt dan goede zorg. Ook worden zorgverzekeraars dan interessant voor investeerders en zouden ze zelfs overgenomen kunnen worden door buitenlandse organisaties.

Kamerlid Leijten van de SP wijst erop dat de zorgverzekeraars zelf al hebben aangegeven dat ze geen behoefte hebben om winst aan iets anders te besteden dan zorg of lagere premies. "Waarom zou je het dan mogelijk maken?", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Leijten: nooit winstuitkeringen in de zorg

De initiatiefnemers willen dat in de wet wordt opgenomen dat zorgverzekeraars nooit winstuitkeringen mogen doen. "Het belangrijkste is dat het geld van premiebetalers altijd in de Nederlandse zorg blijft", zegt Kamerlid Bouwmeester (PvdA).

Naast de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer akkoord gaan met het verlengen van het verbod. Leijten gaat ervan uit dat dat nog voor de verkiezingen van 15 maart 2017 lukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl