Hoofdkantoor van Samsung in Seoul
NOS NieuwsAangepast

Samsung koopt high-tech auto-onderdelenmaker voor 8 miljard

Elektronicagigant Samsung gaat zich richten op de auto-industrie. Het bedrijf wil voor 8 miljard dollar Harman kopen, een Amerikaanse onderneming die onder meer high-tech auto-onderdelen produceert, waaronder dashboardonderdelen en audio-apparatuur.

Met de overname krijgt Samsung inzicht in de ontwikkeling van de auto-industrie. Samsung doet dit ook in de smartphone-industrie. Het bedrijf maakt niet alleen telefoons, maar bouwt ook onderdelen voor bijvoorbeeld de iPhone.

Harman levert onderdelen aan grote autofabrikanten, zoals General Motors en Fiat Chrysler en is naar eigen zeggen aanwezig in 30 miljoen auto's. Het bedrijf verkocht het afgelopen jaar voor 7 miljard dollar. Zo’n 65 procent daarvan was gerelateerd aan de auto-industrie.

Belangrijkste onderdeel

De kans dat Samsung zelf ook auto's gaat maken lijkt niet heel groot. Eind jaren 90 heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf dat al een keer geprobeerd, en dat liep niet goed af.

Het lijkt er eerder op dat Samsung op deze manier makkelijk toegang wil krijgen tot wat misschien wel het belangrijkste onderdeel van de auto wordt: het dashboard. Auto's zijn steeds vaker direct verbonden met het internet en worden daarbij aangestuurd via het dashboard.

Samsung is niet het enige techbedrijf met interesse voor auto's. Zo heeft Google zijn eigen zelfrijdende auto en probeert ook Apple in deze sector voet aan de grond te krijgen. Dat gaat tot nu toe niet heel gemakkelijk. De smartphonemaker worstelt naar verluidt met de ontwikkeling van eigen auto’s.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl