ANP

Het Openbaar Ministerie in Gent wil de leiding van een klooster van de Paters Augustijnen vervolgen voor mensenhandel. Volgens de Belgische omroep VRT hebben de drie verdachten, onder wie de abt, de afgelopen jaren twintig mannen uit Afrika en Azië onder valse voorwendselen naar hun klooster gehaald. 

Ze zouden worden opgeleid tot priester, maar ze werden helemaal niet opgeleid en moesten in plaats daarvan gratis werken, staat in de beschuldiging. "Ze mochten al die tijd niet het klooster uit."

Niks aan de hand

De advocaten van de kloosterlingen zeggen dat de werkzaamheden vallen onder de opleiding tot priester. "Deze sinds zeer lang gevestigde traditie, inherent aan het functioneren van een congregatie, wordt nu blijkbaar gezien als mensenhandel en sociale fraude." 

De drie geestelijken worden niet alleen verdacht van mensenhandel en sociale fraude, maar ook van valsheid in geschrifte. De twintig slachtoffers kwamen uit Benin, Togo, Ivoorkust en Vietnam. Over ruim twee weken wordt besloten of de zaak voor de rechter komt.

STER reclame