ANP

De ex-gouverneur van de Mexicaanse staat Sonora zou miljoenen dollars hebben witgewassen via twee Nederlandse postbusfirma´s. Guillermo Padrés, tot vorig jaar gouverneur van de aan de VS grenzende staat, werd afgelopen week opgepakt en zit nu in een gevangenis in Mexico-Stad.

De Mexicaanse openbaar aanklager verdenkt Padrés ervan tijdens zijn ambtstermijn zeker 8,8 miljoen dollar te hebben witgewassen via de bedrijven Dolphinius C.V. en Tenerife C.V. Het gaat volgens hem om fictieve firma´s die speciaal voor dit doel zijn opgericht en geregistreerd in Nederland.

Het geld is volgens het Mexicaanse Openbaar Ministerie afkomstig van de georganiseerde misdaad en van steekpenningen die Padrés ontving in ruil voor overheidsopdrachten. De fondsen werden overgeboekt naar bankrekeningen van de firma´s en vervolgens teruggesluisd naar Mexicaanse bedrijven die op Padrés' naam of die van zijn familieleden staan.

Mexico heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gevraagd om aanvullende informatie over de twee postbusfirma´s.   

STER reclame