"Oh, dit is wel weer wat heftiger." Tijdens een Skype interview met de Nederlandse Niels Hunefeld zijn er constant naschokken. De Nederlander woont en werkt in Wellington in Nieuw-Zeeland. "Je bent de hele dag on edge, totdat het weer een beetje afgelopen is."

"We hebben een kamer waarvan we weten dat die structureel goed is. We hebben onze 2-jarige dochter wakker gemaakt en zijn daar heen gegaan. Bevingen zijn niet ongewoon hier, maar dit was veel sterker dan we ooit meemaakten."

'Kunnen we ons in de tent verstoppen?'

Het epicentrum van de beving lag op meer dan 200 kilometer van de hoofdstad. Niels woont in de heuvels, op bijna twintig kilometer van het centrum. "De huizen zijn hier tegen de heuvels aangebouwd. Dus je begint je wel zorgen te maken als je zo heen en weer wordt geschud."

Op het moment van het interview krijgt Niels een bericht. "Van mijn werk, we worden vandaag niet verwacht. In de stad is het nogal chaos. Ik neem meestal de trein, maar het spoor is helemaal afgesloten. En waarschijnlijk moet ons gebouw nagekeken worden door een ingenieur. Tot die tijd zal alles wel stil liggen in Wellington."

'Het is chaos in de stad'

Zijn tweejarige dochtertje vindt het allemaal maar niets. "Het is een beetje eng, maar het is oké. Papa is hier." Nadat hij haar gerust heeft gesteld zet hij ook voor ons de situatie in een nuchter Nederlands perspectief.

"In Nederland woonde ik in Lekkerkerk. Dat is zes en een halve meter onder de zeespiegel. Ik heb het water daar aan de dijk zien staan, dan is dat het risico. Hier wissel je dat in voor aardbevingen. Je leeft continu met de natuur uiteindelijk."

STER reclame