Marten de Roon tijdens zijn debuut voor het Nederlands elftal ANP Pro Shots

In de 88ste minuut was hij daar: Marten de Roon. In het WK-kwalificatieduel met Luxemburg (1-3) debuteerde de middenvelder van Middlesbrough in het Nederlands elftal en daar is hij apetrots op.

"Het mooiste moment uit mijn loopbaan. Als ik volgende week geen wedstrijd zou hebben met Middlesbrough dan had ik erop geproost", zei De Roon na afloop in de catacomben met een yoghurtje in zijn handen. "Het is vooral een feestmoment in mijn hoofd."

De Roon geeft shirt en haasje speciaal plekje

Bij een topclub heeft De Roon nooit gespeeld, maar ook via Sparta Rotterdam, sc Heerenveen, Atalanta Bergamo en zijn huidige club Middlesbrough kun je Oranje halen. "Dit nemen ze me niet meer af. Het haasje (dat iedere debutant van Oranje krijgt, red.) en het wedstrijdshirt krijgen een speciaal plekje in mijn huis."

Hij hoopt een voorbeeld te worden voor andere profs. "Dit biedt hopelijk geloof aan jongens die het niet meteen redden of niet bij Ajax, Feyenoord of PSV zitten, waar iedereen ze kan zien spelen. Via een omweg is het ook mogelijk."

Is De Roon nu echt zoveel beter dan in zijn tijd bij Sparta en Heerenveen? "Mwah. Het grote verschil is dat je leert. In de Serie A van de tactiek en in de Premier League van de intensiteit. Daar zitten de grote stappen in."

Het is een inkopper, maar de middenvelder, die "de tegenstanders aanval afslaan" als primaire taak beschouwt, heeft nog een laatste tip voor jonge voetballers met internationale ambities. "Pak iedere kans met beide handen aan."

STER reclame