NOS Nieuws

Amerikaanse songwriter Leon Russell (74) overleden

De Amerikaanse muzikant en songwriter Leon Russell is op 74-jarige leeftijd overleden in Nashville. Hij is het bekendst geworden door nummers die hij voor anderen schreef, zoals Delta Lady waarmee Joe Cocker in 1970 een hit had.

Russell organiseerde voor Cocker in datzelfde jaar de Mad Dogs and Englishmen-tournee, naar het gelijknamige album van Cocker. In 1971 nodigde ex-Beatle George Harrison hem uit voor een optreden op het Concert for Bangladesh. Daar zong Russell onder meer Jumpin' Jack Flash.

Als veelgevraagd studiopianist werkte Russell in de jaren 60 vrij anoniem mee aan hits van anderen. In de jaren 70 bouwde hij een naam op als dynamische rock 'n roll-artiest en kreeg hij de naam The master of space and time. Russell was op het podium makkelijk te herkennen aan zijn cowboyhoed, lange grijze haar en dito baard.

Stroopwafels

In Nederland brak Russell indirect door met Oude Maasweg van The Amazing Stroopwafels, dat gebaseerd is op zijn Manhattan Island Serenade.

In totaal heeft Russell meer dan 35 albums opgenomen. Hij werd in 2011 opgenomen in zowel de Rock & Roll Hall of Fame als de Songwriter's Hall of Home.

In 2010 organiseerde Elton John, die ooit in het voorprogramma van Russell stond, nog een comeback voor hem. Het album dat zij samen schreven, The Union, deed het internationaal goed en stond ook in de Nederlandse Album top-100.

In zijn latere leven kreeg Russell gezondheidsklachten. In 2010 onderging hij een ingrijpende hersenoperatie en in juli van dit jaar had hij een hartaanval. Volgens zijn vrouw is hij in zijn slaap overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl