1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS WielrennenAangepast

Wereldbekerbrons Van Riessen op de sprint

Van Riessen sprint naar wereldbekerbrons

Laurine van Riessen heeft haar eerste individuele wereldbekersucces als baanrenster binnen. De voormalige topschaatsster, die de ijzers definitief heeft ingeruild voor de wedstrijdfiets, eindigde bij de wedstrijden in Apeldoorn als derde op de sprint. Ze won in de strijd om het brons met overmacht van de Oekraïense Olena Starikova.

In de halve finales was Tania Calvo te sterk gebleken voor Van Riessen. In de eerste run won de Spaanse nipt (na bestudering van de finishfoto), maar in de tweede manche liet de Nederlandse troef in het sprinttoernooi zich verrassen door haar uitgekookte tegenstreefster.

Zware dag

"Dit had ik wel gehoopt", sprak de blije Van Riessen na het binnenhalen van de bronzen plak. "Dit was de reden waarom ik snel na Rio weer aan het trainen was: omdat hier de wereldbeker was. En als je dan zo hier kan staan, is dat wel supermooi. Al moet ik eerlijk zeggen dat veel sprintsters hier niet waren."

Hoewel ze op overtuigende wijze naar de derde plaats fietste, had het Van Riessen toch wel de nodige moeite gekost. "Het was heel spannend. Ik merkte dat ik nog niet heel veel heb gesprint. Het was wel heel zwaar zo'n hele dag. Ik heb nog niet zo vaak een heel sprinttoernooi gereden. Dus dat ik het in die laatste rit nog zo kon afmaken, daar ben ik heel blij mee."

Van Riessen: ik heb nog vier jaar fietsen nodig

Kirsten Wild is er in Apeldoorn niet in geslaagd een tweede wereldbekersucces binnen te slepen. De winnares van het omnium van vrijdag kon zich twee dagen later niet mengen in de strijd om de prijzen op de puntenkoers over 20 kilometer.

Wild ging van start in de blauwe trui die hoort bij haar status als Europees kampioene op de puntenkoers en zette meteen ook de toon door de eerste sprint te winnen. Ze liet zich echter vervolgens verrassen door een groepje van zeven rensters dat de benen nam en erin slaagde een ronde voorsprong te nemen, goed voor een bonus van twintig punten.

OrangePictures
Kirsten Wild

Achttien ronden voor het einde deed Wild nog wel een moedige poging de schade te repareren, maar dat moest ze aanvankelijk alleen doen en dat was na een lang en vol seizoen te veel gevraagd. Ze eindigde uiteindelijk met elf punten op de negende plaats.

Race te veel

"Ik zat er niet heel erg lekker in. Bij elke aanval zat ik net even iets te ver van achteren. Ik heb nog wel een alles-of-niets-poging gedaan, maar er zat niet zo heel veel meer in. Het seizoen heeft eigenlijk net een race te lang geduurd."

De zege ging naar Elinor Barker, die op 39 punten uitkwam. De Britse behoorde tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro tot de gouden achtervolgingsploeg. De Japanse Minami Uwabo werd in Apeldoorn tweede met 31 punten, gevolgd door de Tsjechische Jarmila Machacova die 28 punten bijeen reed.

Wild: ik ben blij dat het erop zit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl