Lee Seung-hoon viert de zege in Harbin
NOS SchaatsenAangepast

Blondin en Lee zegevieren op massastart

Lee Seung-hoon heeft de eerste massastart van het seizoen gewonnen. De Zuid-Koreaan was de sterkste in de eindsprint. Hij bleef Alexis Contin en Fabio Francolini nipt voor.

Lee won daarmee de eerste massastart in de nieuwe vorm. Zaterdag werd er al een halve finale verreden, omdat tijdens de Olympische Spelen in 2018 de massastart ook in die vorm voor het eerst op het programma staat.

De Nederlandse mannen kwamen niet in het slotakkoord voor. Jorrit Bergsma moest het lange tijd alleen doen, omdat Gerben Jorritsma vroeg in de wedstrijd ten val was gekomen.

Blondin slaat slag

Bij de vrouwen was Ivanie Blondin de beste. De Canadese kwam na zestien ronden als eerste over de eindstreep. Francesca Lollobrigida eindigde als tweede, het brons ging naar Kim Bo-reum. Namens Nederland deden Manon Kamminga en Melissa Wijfje mee, maar zij speelden geen rol in de eindsprint.

Blondin won haar derde wereldbekermassastart in haar carrière. Dat is een evenaring van Mariska Huisman en Kim. Alleen Irene Schouten won de discipline vaker, namelijk zes keer.

Ivanie Blondin wint de eerste massastart van het seizoen

Schouten niet in Azië

Diezelfde Schouten ontbreekt bij de wereldbekerwedstrijden in Azië. De wereldkampioene kiest ervoor om te trainen in Nederland en marathons te rijden, in plaats van twee keer acht minuten te schaatsen bij een massastart. Schouten zal blij zijn met die keuze, want ze heeft een zware week achter de rug.

Schouten kwam zaterdagavond in actie bij de marathonwedstrijd in Heerenveen. En dat was een bijzondere wedstrijd, met een emotionele lading. Dit omdat de moeder van Schouten afgelopen zondag een hersenbloeding kreeg. Ze ligt op de intensive care, nog steeds buiten bewustzijn. "Je kunt het eigenlijk van tevoren niet voorstellen. De wereld staat gewoon even helemaal stil."

Toch koos Schouten ervoor om te gaan schaatsen en wedstrijden te rijden, zij het zonder zich daarbij te focussen op het behalen van resultaten. "Het maakt mij ook helemaal niks uit hoe het nu gaat. Maar we kunnen nu niks doen voor mijn moeder en ik vind schaatsen het leukste dat er is. Dan kan ik lekker mijn hoofd leegmaken."

  • NOS
    Uitslag massastart mannen
  • NOS
    Uitslag massastart vrouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl