Zelfs in Duitsland is Hamilton populairder dan Rosberg

Aangepast
Nico Rosberg Getty Images
Geschreven door
Louis Dekker
Verslaggever Formule 1

Het is geen geheim dat Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone graag wil dat Lewis Hamilton z'n wereldtitel prolongeert. “Nico Rosberg doet te weinig voor de sport. Hamilton is een betere ambassadeur. Hij snapt beter wat de fans willen zien en horen en heeft een betere uitstraling.” De 86-jarige Brit draait er niet omheen.

Rosberg is dit seizoen al diverse keren geconfronteerd met Ecclestone’s oordeel. “Ja, ik weet dat Bernie een voorkeur heeft. Niets aan te doen. Ik ben hier om te racen en om kampioen te worden. Ik ben hier niet om het iedereen naar de zin te maken.”

1/4Lewis Hamilton drinkt op zijn zege in Hongarije AFP
2/4Nico Rosberg viert zij zege in de GP van België EPA
3/4Lewis Hamilton schoof hard van de baan tijdens de tweede training in Hongarije EPA
4/4Nico Rosberg viert zijn overwinning in de Italiaanse GP EPA

Rosbergs rivaal en teamgenoot Hamilton gooit af en toe wat olie op het vuur. “Ik groeide op in een arme wijk en moest knokken, Nico werd geboren met een gouden lepel." Heel subtiel zet de regerend wereldkampioen rivaal Rosberg neer als een verwend kind uit een miljonairsnest in Monaco. 

“Hamilton speelt dat spel heel slim”, zegt de Duitse Formule 1-journalist Jens Nagler. “Lewis heeft in Duitsland gezegd dat Nico geen thuisrace reed omdat hij geen echte Duitser is. Zoiets flapt hij er dan opeens uit in Hockenheim. Het lijkt spontaan en onschuldig, maar het is pure psychologische oorlogsvoering.” 

'Geen volksheld als Schumacher'

Nagler bevestigt dat Rosberg kampt met een populariteitsprobleem. “Hij is in Wiesbaden geboren en zegt dat hij zich Duitser voelt, maar hij groeide op aan de Cote d’Azur. Z’n Finse vader Keke was in 1982 wereldkampioen Formule 1. Dat opende deuren voor Nico in de autosport, maar het past ook in het beeld dat hij het allemaal op een presenteerblaadje kreeg."

"Het is ook een groot contrast met volksheld Michael Schumacher. Schumi’s vader moest zich in allerlei bochten wringen om het karten te kunnen betalen."

Niki Lauda (l) en Keke Rosberg, de vader van Nico in 1986 ANP

Nagler merkt dat veel Duitse Formule 1-fans Hamilton-fan zijn. “Lewis is cool. Hij feest en drinkt in Barbados, deelt dat op social media en wint een paar dagen daarna een grand prix. Daar houden de fans van. Rosberg is wat stiller en afstandelijker.”

Toch zou Rosberg geen slechte wereldkampioen zijn, zegt Nagler. “Het is echt niet meer zo dat hij alleen wint als Hamilton tegenslag heeft. Ze zijn dit jaar aan elkaar gewaagd. Als je beseft dat Hamilton al een paar jaar wordt beschouwd als de beste F1-coureur, weet je hoe goed Rosberg het dit jaar heeft gedaan. Hij verdient wat meer waardering en respect. Beter laat dan nooit.”

“Mijn droomduo is Hamilton-Verstappen. De vraag is natuurlijk of het verstandig is."

Carlo Vermeulen, 'performance engineer’ bij het DTM-team van Mercedes

“Het maakt Mercedes niet uit wie de titel pakt”, zegt Carlo Vermeulen. De Nederlander is ‘performance engineer’ bij het Mercedes-team van DTM-coureur Paul di Resta. Di Resta stapte na de Formule 1 over naar het prestigieuze Duits toerwagenkampioenschap DTM. “Mijn werk wijkt in principe niet af van wat mijn collega’s bij Rosberg en Hamilton doen. Ze weten alles van Nico en Lewis, zoals ik alles van Paul weet."

Vermeulen heeft een voorzichtige voorkeur voor het wereldkampioenschap. “Ik hoop dat Hamilton weer kampioen wordt. Hij rijdt spectaculair en zorgt dat er wat gebeurt op het circuit. Lewis zorgt altijd voor inhaalmanoeuvres, Nico is berekenend en rijdt defensiever. Hamilton is een Senna-type, Rosberg heeft meer van Alain Prost. En ik wil als fan van de sport actie zien.”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Max Verstappen groeten het publiek na de kwalificatiesessie van de Grand Prix van Maleisië. AFP

Omdat de DTM-kalender amper botst met de F1-kalender kan Vermeulen de verrichtingen van Verstappen goed volgen. “Max heeft de competitie boeiender gemaakt. Ik moet natuurlijk juichen voor Mercedes, maar mijn ideale podium is Hamilton-Rosberg-Verstappen. Hij zit Mercedes op de hielen en zorgt ervoor dat mensen naar het circuit komen.”     

“Mijn droomduo is Hamilton-Verstappen”, zegt Vermeulen. "Het zou geweldig zijn om die twee in één team te hebben. De vraag is natuurlijk of het verstandig is. Het zijn twee sterke karakters en dat kan botsen. Maar ik denk dat we liefhebbers van de sport er een groot plezier mee zouden doen.”

STER Reclame