Tatort-acteurs Maria Furtwängler en Axel Milberg bij de perspresentatie van de duizendste Tatort
NOS NieuwsAangepast

Zelfs na duizend krimi's is Duitsland nog niet klaar met Tatort

Miljoenen Duitsers zien nagenoeg elke zondagavond om 20.15 uur dezelfde beelden op tv: een paar ogen met een vizier erdoorheen getekend, ondersteund door spannende muziek. Weer is een aflevering van de krimi Tatort begonnen en vanavond gebeurt dat voor de duizendste keer.

De eerste aflevering werd uitgezonden op 29 november 1970. Met de televisiefilm Taxi nach Leipzig wilde de Duitse publieke omroep ARD tegenwicht bieden aan de zondagavondkrimi op het tweede Duitse net. Het bleek het begin van een traditie. Om die eerste Tatort te eren, gaat het vanavond opnieuw over een taxirit naar Leipzig.

In al die jaren is de opzet van Tatort nauwelijks veranderd. Elke aflevering draait om een moord in een ander deel van Duitsland. Zo kan elke regionale omroep zelf zijn eigen Tatort maken en maakt het landelijke publiek niet alleen kennis met verschillende commissarissen, maar ook met verschillende steden, landschappen en maatschappelijke problemen.

Want dat is Tatort ook: een spiegel van waar het in Duitsland over gaat. Via de krimi komen thema's als de vluchtelingencrisis, werkloosheid of jihadisme de Duitse huiskamers binnen. Vaak wordt daar in de belangrijkste politieke talkshow, die altijd na Tatort wordt uitgezonden, over doorgepraat.

Populair bij jong en oud

Met een budget van 1,6 miljoen euro per aflevering worden kosten noch moeite gespaard om elke week weer een volwaardige televisiefilm uit te zenden. Daar kijken trouwens niet alleen oudere Duitsers naar. Sinds een jaar of tien kijken veel jonge mensen Tatort in de kroeg.

Als je ze vraagt waarom ze dat doen, krijg je te horen dat het traditie is. "Vroeger keek ik met mijn ouders, nu kijk ik met vrienden", is een vaak gehoorde reactie. Tatort-kenner Ullrich Noller, journalist bij de WDR, herkent dat: "Vroeger gingen de mensen naar de kerk en nu kijken ze samen Tatort en voetbal. Het is een vorm van gemeenschapsgevoel."

In Nederland was Tatort vanaf de jaren 80 tot aan het begin van deze eeuw te zien bij de TROS en de AVRO. Vooral de afleveringen rond commissaris Horst Schimanski uit het Roergebied waren populair.

Duitsland viert 1000 keer 'Tatort'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl