GLOW wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd
NOS NieuwsAangepast

Eindhoven straalt tijdens elfde lichtfestival Glow

Veertig bijzondere lichtkunstwerken langs een route van in totaal zeven kilometer. Eindhoven staat vanaf vanavond weer acht dagen lang in het teken van lichtfestival Glow. Het thema van deze elfde editie is City & Science.

"We zochten voor dit jaar naar een link tussen de stad en de wetenschap", zegt Mariette Vetter van de organisatie. "De wetenschap is namelijk niet meteen toegankelijk voor iedereen. En door deze thema's aan elkaar te koppelen, maak je het iets toegankelijker." De route loopt onder meer langs verlichte gebouwen, kerken en tunnels.

Het centrum van de stad en een deel van het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven zijn het decor van de veertig werken, van kunstenaars uit binnen- en buitenland. "Het zijn in totaal 29 lichtkunstwerken en elf side-projecten, door andere partijen geïnitieerd", vertelt Vetter. "We werken daarbij bijvoorbeeld samen met verschillende onderwijsinstellingen."

De route van GLOW 2016 in Eindhoven

Bezoekers van GLOW kunnen twee routes lopen: de City Route, die door het stadscentrum loopt, en de Science Route, die voor een groot deel over het universiteitsterrein gaat. Met het huidige thema wil de organisatie de sterke band van Eindhoven met licht accentueren. "Door licht spreekt techniek tot de verbeelding, het wordt magisch."

Eindhoven is volgens de organisatie van GLOW "meer dan ooit een pioniersstad en een kweekvijver voor talent op creatief en technisch gebied". "En daarom hebben we alle facetten van licht zichtbaar gemaakt", zegt Vetter. "Bijvoorbeeld een enorme 3D-video op het stadhuis. Maar er hangen ook menselijke figuren van twaalf meter hoog om een gebouw heen. Maar het gaat echt om de lichtkunstwerken."

Twee van de lichtprojecten in de stad blijven permanent. Zo blijft het project van de Eindhovense lichtkunstenaar Ivo Schoofs, op het Stationsplein, na het festival nog steeds te zien. Door middel van gekleurd licht en verschillende bewegingen ontstaat volgens de organisatie een nieuwe Eindhovense beeldtaal.

glow

Ook AnTUenna is een permanent project. Meer dan 10.000 led-lampjes zijn voor dat project bevestigd aan een schoorsteen op het terrein van de universiteit. De ledjes veranderen van kleur en zijn dusdanig gemonteerd dat ze fungeren als een enorm beeldscherm. Afbeeldingen, video's en animaties zijn daardoor vanaf een grote afstand te zien.

Onder meer AnTUenna is een permanent lichtkunstwerk

Organisator Mariette Vetter verwacht tijdens deze editie minstens zoveel bezoekers als vorig jaar. "Toen hadden we er 730.000. En we merken dat het festival toch groeit en dat er steeds meer fans zijn. Veel bezoekers komen zelfs uit Duitsland en België.”

  • Claus Langer
    LumenUs op het TUe-terrein, gemaakt door studieverenigingen Cheops en Lucid
  • Claus Langer
    Fantastic Planet van kunstenares Amanda Parer
  • Claus Langer
    Kunstenaars Hartung en Trenz hebben de Effenaar onder handen genomen
  • Claus Langer
    Axioma is te zien op het Stadhuisplein
  • Claus Langer
    Parallax Paradoxen op het terrein van de universiteit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl