Michiel Pestman in de arrestantenbus
NOS NieuwsAangepast

Aangehouden advocaat: noodbevel Rotterdam was totaal onduidelijk

Hij wilde wel eens meemaken hoe het is als Zwarte Pietactivist tijdens een sinterklaasintocht. Daarom besloot advocaat Michiel Pestman vandaag met zijn cliënt Jerry Afriyie mee te gaan naar Rotterdam. Na een paar uur werd hij zélf aangehouden.

Pestman heeft geen goed woord over voor het optreden van de politie. "Het is schandalig. Voor de demonstranten was absoluut niet duidelijk dat er een noodbevel was en wat dat inhield, ook bij mij niet. Pas uren na de arrestaties kregen we die bevestiging."

De agenten wisten volgens Pestman zelf ook niet wat ze moesten doen, nadat ze een groep van ongeveer tachtig demonstranten hadden ingesloten. "Niemand wist welke officier verantwoordelijk was en wat ze precies moesten zeggen."

Toen hij de groep ingesloten Zwarte Pietactivisten uitleg had gegeven over hun situatie, wilde Pestman terug. Maar dat mocht niet. Ook hij werd gearresteerd. "Ik ben aangehouden terwijl ik mijn werk als advocaat deed. Ik heb nog met m'n papiertje gewapperd, alles. Dit krijgt nog een staartje. Ze zijn nog niet van mij af."

Michiel Pestman bij de groep demonstranten

Pestman kreeg een schikking van 150 euro aangeboden. Die heeft hij geweigerd.

Zijn cliënt Jerry Afriyie werd ook aangehouden. Pestman: "Hij stond op een afstandje van de groep. Ze hebben hem er gewoon naartoe gesleept. Dat is evident volstrekt ten onrechte. Hij heeft niets kwaads in de zin."

Activist Jerry Affriye aangehouden bij demonstratie Rotterdam

"De kern is dat je niet zomaar mensen mag oppakken, omdat je denkt dat ze gevaarlijk zijn", vervolgt Pestman. "Een demonstratie mag je niet zomaar verhinderen. Daar moeten goede redenen voor zijn, maar die waren er helemaal niet."

Dat de politie te weinig agenten beschikbaar had, daar gelooft Pestman niet in. "Ze hadden toch ook genoeg mankracht om tweehonderd mensen aan te houden?"

Ik ben officieel een ouwe lul, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.

Michiel Pestman

Hij heeft nog contact gehad met de deken van de Orde van Advocaten in Rotterdam. Zij spraken volgens Pestman hun grote verontrusting uit over de situatie.

Het was voor hem een ontnuchterende ervaring. "Het is voor het eerst dat ik aan 'de verkeerde kant' sta. Ik merkte ineens hoe rechteloos en machteloos je bent. Ik heb de hele dag niet gegeten. Er was geen wc. Op een gegeven moment stonden we in een busje te plassen. Mensonterend."

En het overkwam hem allemaal op zijn verjaardag. "Ik ben 53 geworden, officieel een ouwe lul, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl