Protest-spandoek op de Rialto-brug in Venetië AFP

Honderden Venetianen zijn de straat opgegaan om van het stadsbestuur een leefbare stad te eisen. Veel betogers liepen met een lege koffer in de hand, als symbool voor het feit dat steeds meer inwoners de drukke toeristenstad verlaten en elders in Italië gaan wonen. 

Venetië krijgt steeds meer toeristen te verwerken, meer dan 20 miljoen per jaar. Tegelijkertijd is er een uittocht gaande van de vaste inwoners, die de stad te druk en te duur vinden. Zo'n duizend inwoners verlaten elk jaar de stad. Woningen zijn niet meer te betalen doordat steenrijke buitenlanders ze opkopen om een pied-à-terre te hebben, waar ze maar af en toe komen. En de dagelijkse boodschappen in huis halen is een hele onderneming in het overvolle centrum.

Rialtobrug

"We willen niet weg uit de stad, we zijn Venetianen, we willen hier wonen en we vragen het stadsbestuur ons te helpen om in Venetië te blijven", zegt een betoger.

De betogers willen dat het stadsbestuur het toerisme beter reguleert en meer opkomt voor de echte inwoners. Op de Rialtobrug hingen ze een enorm spandoek op met de tekst "#Venexodus". 

In september gingen ook veel Venetianen de straat op, toen om te protesteren tegen het toenemende aantal grote cruiseschepen dat dagelijks aanlegt in de stad. 

STER reclame