Schaatscoach Kolder geniet 'eind van huis' van Chinees avontuur

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schaatscoach Kolder moet China klaarstomen voor Spelen 2022

In China wordt dit weekend het wereldbekerseizoen schaatsen ingeluid. Aandachtig toeschouwer is ook coach Peter Kolder, die naar China verhuisde om het land klaar te stomen voor de Spelen van 2022.

Hij liet een gezin met drie kinderen achter, maar wilde dit avontuur niet aan zich voorbij laten gaan. En dus woont de voormalig hoofdcoach van Corendon vanaf oktober in de Chinese miljoenenstad Changchun, waar hij een groep van zo'n dertig jonge schaatsers onder zijn hoede heeft.

"Ik ben hier nu vijf weken en elke dag beleef ik weer een verbazingwekkend moment", aldus Kolder. "Ik ben alleen een eind van huis, dat is de mindere kant."

Peter Kolder was het afgelopen seizoen hoofdcoach bij Corendon EPA

Podiumplaatsen

Kolder wacht een uitdaging, want China heeft de wens uitgesproken om op de Spelen van Peking, over zes jaar, mee te doen om de podiumplaatsen. En dat China een land is van onbegrensde mogelijkheden, dat ondervond ook Kolder.

"'Wat je nodig hebt, moet je vragen. Wij maken het mogelijk', zeiden ze tegen me", aldus Kolder. "Ze zetten hoog in en tot nog toe heb ik geen nee gehoord. Ik heb het echt geweldig naar mijn zin hier."

Peter Kolder was tussen 2011 en 2016 coach van Team Corendon. Daarvoor was hij werkzaam bij Jong Oranje. Kolder werkte samen met onder anderen Marrit Leenstra, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen, Lotte van Beek en Marije Joling. 

STER Reclame