Pavel Koelizjnikov eindigt als tweede in Harbin
NOS SchaatsenAangepast

Veelbesproken Koelizjnikov verliest bij terugkeer op ijsbaan

De veelbesproken Pavel Koelizjnikov heeft bij zijn terugkeer op de ijsbaan niet weten te winnen. De 22-jarige Rus eindigde bij de eerste 500 meter van de wereldbeker Harbin als tweede. De Kazach Roman Krech, die nota bene in de eerste rit het ijs op kwam, zette verrassend de snelste tijd neer. Kai Verbij werd derde.

Koelizjnikov, vorig jaar de wereldkampioen op de sprint en de beste op de 500 en 1.000 meter bij de WK afstanden, was vorig seizoen enige tijd geschorst. Hij had meldonium gebruikt, een middel dat sinds 1 januari 2016 op de lijst met verboden middelen stond.

  • NOS
    De 500 meters van Pavel Koelizjnikov

Geen hand

Onder anderen Nuis liet zich destijds in scherpe bewoordingen uit over de Russische schaatsers, van wie velen de wereldbekerfinale in Heerenveen wijselijk meden, terwijl Koelizjnikov een voorlopige schorsing uitzat.

"Als je allebei goed kunt schaatsen, gaat het om de kleine dingetjes. En ik houd het gevoel dat die kleine dingetjes niet helemaal eerlijk zijn gegaan. Dat is gewoon heel erg jammer." Nuis gaf aan Koelizjnikov geen hand te willen geven.

Geen 34'er

Krech won met een tijd van 35,07. Artur Was was op 7 december 2014 de laatste schaatser die een wereldbeker won met een tijd boven de 35,00. Hij reed in Berlijn 35,04.

De 27-jarige Krech eindigde nog nooit op het podium. De Kazach was 0,03 seconden sneller dan Koelizjnikov. Het brons ging naar Verbij. De Nederlander kwam in 35,19 over de eindstreep. Hij bleef Jan Smeekens, die in 35,31 vierde werd, voor. Ronald Mulder stelde teleur. Hij moest het doen met de twaalfde plaats (35,64).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl