Onderzoek naar celdeling van tumorcellen in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

'Kanker vaker chronische aandoening'

Kanker wordt steeds vaker een chronisch ziekte. De Volkskrant schrijft op basis van een analyse van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dat patiënten met uitzaaiingen vaker langer blijven leven. Volgens de krant waren er begin dit jaar ruim 30.000 patiënten die minstens vijf jaar geleden de diagnose kanker met uitzaaiingen kregen.

Interventieradiologie, een methode waarmee de uitzaaiing plaatselijk wordt behandeld, wordt genoemd als belangrijke verklaring voor de toename van het aantal chronische patiënten. Ook een betere samenwerking tussen artsen zou een belangrijke reden zijn.

Het IKNL onderzocht van achttien vormen van kanker hoeveel patiënten met uitzaaiingen na vijf en na tien jaar nog in leven zijn. Bij het onderzoek zijn ook drie vormen van bloed-, lymfeklier- en beenmergkanker meegenomen. Deze vormen zijn per definitie uitgezaaid.

Groeiende groep

Hoewel de groep met chronische kanker nog niet groot is, groeit hij wel. Per type kanker verschilt ook weer het aantal chronische patiënten.

De krant schrijft dat het aantal vrouwen dat vijf jaar na een borstkankerdiagnose nog leeft met 60 procent is gestegen in de afgelopen vijftien jaar: van 14 naar 22 procent van het totaal. Ook bij uitgezaaide huidkanker wordt een toename waargenomen: tien procent van de patiënten met uitzaaiingen leeft na tien jaar nog.

Het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis doet onderzoek naar de ondersteuning van de groeiende groep. Patiënten, die nu soms tegen financiële en geestelijke problemen aanlopen door de onzekerheid over hun levensduur, kunnen volgens oncologen beter worden begeleid.

Ingrijpende beslissingen

Volgens onderzoekers richt de bestaande hulp zich nog te veel op alleen de behandeling of op overlevenden. Er zijn nu chronische patiënten die geen relaties beginnen, hun eigendommen verkopen of ongezond gaan leven. Ook voelen veel van hen zich buiten de samenleving staan, omdat het idee bestaat dat ze met de kankerdiagnose niet lang meer te leven hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl