Vier doden bij Taliban-aanslag op Amerikaanse basis in Afghanistan

Aangepast
Een militair bewaakt de toegangsweg naar de luchthaven van Bagram, vlakbij Kabul AFP

Bij een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse basis in het Afghaanse Bagram zijn vier doden en achttien gewonden gevallen. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist; de aanslagpleger zou tot in de basis zijn doorgedrongen. Een woordvoerder van het regionale bestuur suggereert dat het iemand van de lokale bevolking is, die een baantje heeft op de basis. 

De vier slachtoffers hebben de Amerikaanse nationaliteit, heeft het leger bekendgemaakt. 

De luchtmachtbasis bij Bagram is het grootste steunpunt van het Amerikaanse leger, hier zetelt ook het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan. De basis wordt gebruikt voor de NAVO-missie 'Resolute Support' in Afghanistan.

Meer aanslagen

De aanslag was in de vroege ochtend. Bijna een jaar geleden kwamen bij een aanval van de Taliban, in de buurt van Bagram, zes Amerikaanse militairen om. De opstandelingen bestoken de basis ook geregeld met mortiergranaten. 

Donderdag eisten de Taliban een aanslag op in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif. Bij deze zelfmoordaanslag vielen vier doden en meer dan 100 gewonden. Volgens een woordvoerder van de beweging was de aanslag een vergeldingsactie voor eerdere luchtaanvallen in Kunduz.

Resolute Support
@ResoluteSupport
Update on Bagram explosion: 4 killed, approx. 14 hurt. Info to follow
2 jaar geleden

STER Reclame