Monasch anp

Na zijn vertrek uit de PvdA werkt het Tweede Kamerlid Jacques Monasch aan een nieuwe politieke partij. "Ik ben nu met een aantal zeer capabele mensen in gesprek om te kijken of we het kunnen organiseren", zegt hij in de Volkskrant. Volgens Monasch is zo'n partij nodig en heeft hij er ook de passie voor. De komende tien dagen wil hij de knoop doorhakken.

Monasch stapte maandag uit de PvdA omdat hij niet onder zijn eigen voorwaarden kon meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing. Hij wilde dat mensen van buiten eenvoudiger konden meestemmen en dat hij als lijsttrekker nog het verkiezingsprogramma zou kunnen veranderen.  

Volgens Monasch luistert de PvdA niet genoeg naar gewone mensen en gaat de partij te veel af op deskundigen. Een van de grote problemen vindt hij dat Nederlanders aan de onderkant van de arbeidsmarkt worden weggeconcurreerd door goedkopere arbeidskrachten uit Oost-Europa. 

PVV-light

Doordat de PvdA daar te weinig tegen doet, lopen veel gewone mensen naar de PVV, zegt Monasch. "Er woedt een oorlog aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Er kan geen vrij verkeer van arbeid zijn als het welvaartsverschil tussen EU-lidstaten te groot is." Daarom moet er volgens hem een nieuw Europees verdrag komen. 

Monasch heeft er geen moeite mee als zijn partij 'PVV-light' wordt genoemd. Ex-PVV'ers en PVV-stemmers zijn bij hem van harte welkom. Racisten wil hij niet hebben, maar veel PVV-stemmers hebben volgens hem het hart op de goede plek. 

Hij sluit zich niet aan bij de SP, omdat die partij ideologisch gesloten is en alle heil van de staat verwacht. "Bovendien applaudisseren ze volop mee als Merkel zegt dat ze alle vluchtelingen wil opnemen." 

STER reclame