De dode zeldzame bruine lijster. Jacqueline Boersema
NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

Kat neemt zeldzame bruine lijster te grazen

De zeldzame bruine lijster (Turdus eunomus) die woensdag voor het eerst in Beijum, een wijk in het noorden van de stad Groningen, werd gesignaleerd, is dood. Een buurtbewoonster vond het beestje vanmorgen dood in de tuin. Haar kat had de vogel, waar vogelaars dolenthousiast over waren, te grazen genomen.

De bruine lijster is een beschermde vogelsoort. Dinsdag werd hij voor het eerst gespot.

De zeldzame bruine lijster, gespot in Groningen www.waarnemingen.nl/Jos Welbedacht

Vogelaars waren opgetogen over de vogel en zochten naar het diertje in de stad. Bewoonster Boersema schrok zich rot van de vogelspotters. "Ik kwam uit de badkamer en keek uit het raam. Ik zag daar ineens 150 vogelaars staan."

Vanochtend lag de bruine lijster in haar tuin. Levenloos. "Ik was in shock en dacht: het zal toch niet?!" Toen ze het dode vogeltje vergeleek met een recente foto, concludeerde ze dat het inderdaad de zeldzame Siberische bruine lijster was.

Ze vermoedt dat haar kat het vogeltje heeft gevangen en voor haar heeft neergelegd als prooi. Voorlopig ligt de beschermde lijster in een bakje. De Groningse wacht nog even met begraven. "Misschien wil iemand hem opzetten", zegt ze tegen RTV Noord.

STER reclame