Burgers die Mosul zijn ontvlucht AFP

Islamitische Staat heeft meer dan zestig burgers omgebracht in en rond de Iraakse stad Mosul. De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties zegt dat inwoners van de belegerde stad lijden onder het bewind van de terreurgroep. "Dit soort verschrikkelijke misdaden is ontoelaatbaar", zegt VN-commissaris Zeid Ra’ad Al Hussein.

"De afgelopen dagen hebben wij verschillende berichten ontvangen over burgers die zijn veroordeeld door rechters van IS in Mosul", laat hij weten. Veertig Irakezen werden gedood omdat zij regeringstroepen hulp zouden hebben geboden. Nadat de burgers waren geëxecuteerd, werden hun lichamen opgehangen aan elektriciteitspalen door de stad.

IS-strijders schoten daarnaast twintig mensen dood bij een militaire basis ten noorden van Mosul. Zij zouden met hun telefoons informatie hebben doorgespeeld aan Iraakse militairen. Ook kreeg een 27-jarige inwoner van Mosul de doodstraf omdat hij in de stad zijn mobiele telefoon had gebruikt. 

Chemische wapens

Volgens de VN is het massagraf dat eerder deze week werd gevonden in een dorp ten zuiden van Mosul slechts een van de plekken waar IS grote groepen burgers heeft gedood. In het graf werden honderd onthoofde lichamen gevonden.

De mensenrechtenorganisatie zegt verder dat in Mosul vrouwelijke gevangenen worden toegewezen aan IS-strijders. Ook zouden jongens worden ingezet als menselijk schild. Zij lopen door de stad met bomgordels. IS-strijders gebruiken de kinderen ook om executies uit te voeren. Deze week werd een video gepubliceerd waarin te zien is hoe jongens burgers doodschieten.

Verder zegt de VN aanwijzingen te hebben dat de terreurgroep chemische wapens gebruikt. IS-strijders zouden op verschillende plekken zwavel in brand hebben gestoken. De terreurgroep zou daarnaast zwavel en ammoniak verzamelen en bewaren in de buurt van burgers.

STER reclame