Verstappen kijkt toe hoe Ricciardo champagne drinkt na de Grand Prix van Maleisië
NOS SportAangepast

Verstappen en Ricciardo azen in Brazilië op tweede zege

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

De Formule 1-coureurs van Mercedes wonnen dit jaar al 17 van de 19 grands prix. Zondag kan Nico Rosberg in Brazilië de wereldtitel pakken, ten koste van zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Maar waar twee honden vechten om een been...

Red Bull Racing aast op de derde zege van het seizoen. De equipe van Max Verstappen en Daniel Ricciardo is normaal gesproken de enige die het dominante Mercedes kan verslaan. Verstappen profiteerde in Barcelona van een aanvaring tussen Hamilton en Rosberg, Ricciardo won in Maleisië nadat Rosberg in de eerste bocht achterstevoren werd getikt en Hamilton met een rokende motor aan de kant was komen te staan.

Op het eerste oog lijkt het alsof de Red Bulls alleen kunnen winnen als Mercedes het laat afweten, maar dat is een vertekend beeld. Opmerkelijk is de opmars die de renstal van Verstappen en Ricciardo heeft gemaakt. Het team begon na een dramatisch seizoen met lage verwachtingen.

Meeliften op stijgende lijn

“In het begin zullen we minder presteren dan ons dochterteam Toro Rosso. Hun Ferrari-motor zal sneller zijn dan onze Renault-krachtbron”, zei teambaas Christian Horner pal voor de start van het seizoen. Pikant is dat Max Verstappen toen nog deel uitmaakte van het opleidingsteam.

In mei volgde de transfer: Kvyat werd wegens tegenvallende prestaties teruggezet naar Toro Rosso, terwijl het supertalent Verstappen werd gepromoveerd naar Red Bull. En de Nederlander maakte prompt zijn faam waar, door bij zijn debuut in de Red Bull in Barcelona de Grand Prix van Spanje op zijn naam te schrijven. De overstap was perfect getimed. Verstappen heeft vanaf juni kunnen meeliften op de stijgende lijn van zijn nieuwe team.

Stand wereldkampioenschap

1Nico Rosberg (Dui)Mercedes349
2Lewis Hamilton (GBr)Mercedes330
3Daniel Ricciardo (Aus)Red Bull242
4Sebastian Vettel (Dui)Ferrari187
5Kimi Räikkönen (Fin)Ferrari178
6Max VerstappenRed Bull177
7Sergio Perez (Mex)Force India85
8Valtteri Bottas (Fin)Williams85

De prestatiecurve van Red Bull is indrukwekkend. Het team is rivaal Ferrari ruimschoots voorbijgestreefd en is in de tweede seizoenshelft vaste klant op het podium. Ferrari beleeft een dramatisch seizoen zonder zeges. Van de beloofde stijgende lijn bij de Italianen is niets terechtgekomen. Het behalen van de felbegeerde tweede plek in het constructeurskampioenschap lijkt voor het team van Verstappen en Ricciardo een formaliteit, zeker nu Ferrari het spoor volledig bijster lijkt.

Meest opwindende rijdersduo

Aan teamorders doet Christian Horner naar eigen zeggen niet. “Ricciardo en Verstappen mogen vechten, ook als het gaat om de zege. Zolang ze maar beseffen dat er zevenhonderd mensen op de fabriek werken, die op maandagochtend met een kater aan hun werkweek beginnen als ze elkaar van de baan hebben gebeukt. Daar ligt de grens en dat weten ze.”

Teambaas Horner is opgetogen over zijn coureurs. “Ik denk dat Daniel en Max het meest opwindende rijdersduo in de Formule 1 vormen. We hebben de beste line-up van alle teams. Daar ben ik van overtuigd. Ik verheug me nu al op 2017.”

Ik verheug me nu al op 2017.

Red Bull-teambaas Christian Horner

Horners voorpret is verklaarbaar. Als Red Bull Racing de progressie van dit seizoen in de winter kan doorzetten, wordt het team in 2017 een serieuze bedreiging voor Mercedes. “Het zou mooi zijn als we onze progressie kunnen bekronen met nog een zege. Of twee. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Mercedes af en toe lijkt te spelen met de concurrentie. Ze laten qua snelheid niet altijd het achterste van hun tong zien”, zegt Horner.

'Overwinning Maleisië smaakt naar meer'

“We zitten er dicht op. Ik ben heel trots op de stappen die we dit jaar hebben gezet”, zegt Ricciardo. De Australiër is al zeker van de derde plaats in het kampioenschap, achter de ongenaakbare Rosberg en Hamilton.

Ricciardo: “Misschien kunnen we profiteren van hun gevecht. Hamilton moet winnen en zal dus risico’s nemen. Ik heb geen enkele druk meer en kan vrij racen. De overwinning in Maleisië smaakt naar meer en we hebben de afgelopen races laten zien dat het gat naar Mercedes overbrugbaar is."

2016

RicciardoVerstappen
Australië410*
Bahrein46*
China48*
Rusland11DNF*
Spanje41
Monaco2DNF
Canada74
Europa78
Oostenrijk52
Groot-Brittannië42
Hongarije35
Duitsland23
België211
Italië57
Singapore26
Maleisië12
Japan62
Verenigde Staten3DNF
Mexico34
Brazilië
Abu Dhabi
*voor Toro Rosso

Regen dit weekeinde?

Verstappen aast op zijn tweede zege. Een paar keer was hij er dit seizoen dichtbij. De Limburger is op het Interlagos-circuit op z’n minst een gevaarlijke outsider. Hij houdt de Braziliaanse buienradar goed in de gaten. “De weersvoorspelling ziet er spannend uit. Ik heb hier nog nooit met wisselende weersomstandigheden gereden.”

Verstappen heeft dit seizoen al diverse keren aangegeven dat hij zich op een nat circuit als een vis in het water voelt. En dat geldt ook voor zijn auto.

“In de regen speelt het motorvermogen minder een rol en verliezen we dus minder op Mercedes. Bovendien heeft onze auto een geweldige grip, dat komt op een natte baan van pas. Regen geeft ons een kans om te winnen. Ik verheug me erop.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl