Giel Beelen in het Glazen Huis in Heerlen
NOS NieuwsAangepast

12,5 jaar Giel in de ochtend: van 'shockjock' naar 'weekendjock'

Giel Beelen presenteert zijn laatste ochtendshow bij 3FM. Daarmee sluit de radio-dj een hoofdstuk af van 12,5 jaar, waarin hij elke ochtend vroeg achter de microfoon kroop. In die periode viel Beelen vaak op.

Dit zijn een paar hoogte- én dieptepunten uit GIEL in de ochtend.

De nieuwe ochtendshow

De 39-jarige Giel is al sinds 1997 in dienst bij 3FM. In 2004 krijgt hij bij die zender een eigen show. GIEL is iedere ochtend te horen, aanvankelijk van 06.00 en 09.00 uur 's ochtends, en later tot 10.00 uur. 3FM wil zich meer als jongerenzender presenteren en ziet in de "frisse en ontregelende" Giel Beelen dé man om die transformatie vorm te geven.

Als voorproefje op zijn nieuwe ochtendshow neemt Giel een bijzonder reclamespotje op, waarin hij naakt te zien is. Beelen heeft dan trouwens wel gewoon zijn karakteristieke rode pet op.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Recordhouder Glazen Huis

De man met de rode pet is niet alleen boegbeeld van 3FM, hij is ook onlosmakelijk verbonden aan Serious Request. Vanaf 2004 sluit de dj zichzelf maar liefst negen keer op in het Glazen Huis. Door zichzelf een week lang uit te hongeren, haalt Giel veel geld op voor het goede doel.

Beelen is bij de eerste drie keer Serious Request, op de Neude in Utrecht. Ook in 2012 is hij er, als 3FM een recordbedrag van 13,8 miljoen euro binnenhaalt voor het goede doel. De dj verveelt zich nooit in het Glazen Huis. "Hoe vaak je er ook in hebt gezeten, het went nooit", zegt hij hierover in 2015. "Ik zou dit mijn hele leven kunnen doen."

In 2014 schrijft hij ook een ander record op zijn naam, het wereldrecord radiomaken. Hij zit dan 198 uur lang achter de microfoon.

Reputatie van shockjock

Maar Giel is ook de Nederlandse dj die bekend is vanwege allerlei incidenten en relletjes. Al voordat hij met GIEL begint, staat hij te boek als 'shockjock'. In alle terugblikken komt het moment voorbij uit 2000, wanneer hij zich tijdens een nachtprogramma live op de radio oraal laat bevredigen door een callgirl. Niet veel later wordt hij tot twee keer toe ontslagen. Eerst omdat hij Hitler's Mein Kampf een indrukwekkend boek noemt, later omdat hij luisteraars oproept om poederbrieven te sturen.

Maar uiteindelijk krijgt hij dus de ochtendshow en Giel gaat rustig door met rellen. Hij gebruikt allerlei soorten drugs achter de microfoon, tongzoent live met Patricia Paay en krijgt tijdens de uitzending een tik van Yolanthe Cabau van Kasbergen.

'Seksistische' en 'racistische' opmerkingen

Soms lopen zijn acties uit de hand. Zo krijgt hij in 2012 de internationale media over zich heen als hij de Britse zangeres Charli XCX beledigt. Als zij ermee instemt om op een 'geile manier' goedemorgen te zeggen, vraagt Giel haar of ze zichzelf al aan het vingeren is. Seksistisch, vindt Charli XCX.

In juni van dit jaar wordt Beelen opnieuw beschuldigd van seksisme. Deze keer omdat hij in een interview heeft gezegd dat "dikke vrouwen geen doorzettingsvermogen hebben". Op Twitter biedt Giel al snel zijn excuses aan. "Dit was een beetje dom", schrijft hij.

En een paar maanden later mag Giel weer 'sorry' zeggen. Nu omdat hij Sylvana Simons heeft beledigd. In zijn ochtendshow laat de dj als hint apengeluiden horen. Daarna zegt hij: "Rustig Sylvana". Een groot deel van Nederland valt over hem heen vanwege deze 'racistische' opmerking.

"Smakeloos", zegt Giel er later over in zijn show. "Dit valt niet goed te praten. Excuses aan mensen die daar een rotweekend door hebben gehad."

Gouden strik of donderwolk

"Door die opmerking krijgt hij niet de gouden strik om zijn ochtendprogramma die hij verdient", zei de zendermanager van 3FM, Basyl de Groot, daarover tegen Het Parool. "Dat er nu een soort donderwolk boven zijn afscheid hangt, doet geen recht aan de wijze waarop hij 12,5 jaar zijn ochtendprogramma heeft gemaakt."

Giel zelf heeft "een onbestemd gevoel" bij zijn vertrek bij de ochtendshow, vertelde hij gisteravond in Met Het Oog Op Morgen. "Ik heb dit graag gewild, stoppen, dus in dat opzicht kijk je er enigszins naar uit. Maar aan de andere kant weet je ook - of eigenlijk nog helemaal niet - dat je het ook gaat missen. Dat het een gedeelte is van mijn leven dat afgesloten wordt."

Zijn afscheid heeft niets te maken met de verjonging die 3FM in de strijd om de luistercijfers wil doorvoeren. "Verjonging zit hem niet zozeer in leeftijd. Dat is ook niet wat ik terugkreeg van anderen binnen de radio of van luisteraars. Ik snap de link, maar het is voor mij vooral een verjonging van geest geweest waardoor ik dacht, alleen de radio en de ochtendshow, dat voelde gewoon niet meer zo."

Douche laten horen

Het vroege opstaan voor de ochtendshow zal Giel niet missen. Dat viel hem zo zwaar dat collega's hem soms moesten bellen om zeker te zijn dat hij wakker was. Het ging zo ver dat hij moest bewijzen dat de douche liep. "Dat is allemaal waar. Op een gegeven moment kun je gewoon wekkers uitzetten in je slaap. Ik moest op een bepaald moment echt communiceren en de douche laten horen."

Hij gaat niet helemaal weg bij 3FM. In het weekend gaat hij een programma rond livemuziek maken. "De basis daarvan is een website waar je alle livemuziek van de publieke omroep terug kan vinden. De radiovariant is op vrijdag, zaterdag en zondag, en we gaan dan de studio uit, naar het publiek toe, en met hen muziek beleven op poppodia en festivals. Echt een hele nieuwe manier van radio maken."

Maandagmiddag gaat de nieuwe programmering van 3FM in. Domien Verschuuren neemt het stokje over van Giel. Giel krijgt een avondshow in het weekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl