ANP
NOS NieuwsAangepast

Uien tegen winterdepressie bij apen

De apen in de Apenheul krijgen de komende maanden bezigheidstherapie. Dat moet voorkomen dat ze depressief worden.

Tijdens het winterseizoen is de dierentuin in Apeldoorn gesloten voor publiek. De apen krijgen dan veel minder prikkels, omdat er geen mensen langs komen lopen. "Wij gaan misschien aapjes kijken in een dierentuin, maar die aapjes kijken zelf net zo goed terug", lacht verzorger Ingrid Schouw. Zonder die afleiding van mensen kunnen ze zich volgens de verzorger gaan vervelen.

Emoties

De apen moeten daarom op een andere manier worden vermaakt. Want apen hebben net als mensen emoties. En ook zij kunnen eenzaam of verdrietig zijn, of last hebben van een winterdepressie.

Wat voor bezigheidstherapie de dieren krijgen, verschilt per apensoort. Zo hebben de rustige gorilla's veel minder afleiding nodig dan de drukke doodshoofdaapjes. Gorilla's hebben vaak al genoeg aan zichzelf of de groep waarin ze leven. Doodshoofdaapjes stuiteren de hele dag in het rond en hebben veel meer uitdaging nodig.

De helft van de doodshoofdaapjes at de knoflook die ze hadden gekregen direct op, de andere helft smeerde er zijn staart mee in.

Verzorger Ingrid Schouw

Een van de opties om de apen bezig te houden, is het geven van speelgoed. Maar ook dat moet aan eisen voldoen. Kapucijnaapjes zijn bijvoorbeeld erg ongeduldig. Wanneer ze speelgoed krijgen met eten erin, maken ze het speelgoed kapot als het te lang duurt om het eten eruit te halen.

De kapucijnaapjes krijgen daarom geregeld uien. Daar smeren ze zich helemaal mee in, tot de tranen over hun wangen rollen.

Schouw vertelt dat de doodshoofdaapjes vorige week verse knoflook kregen. "De ene helft at de knoflook direct op. Hele tenen knoflook gingen er in één keer in. De andere helft wilde het juist niet eten, maar smeerde er zijn staart mee in."

"Sommige apen zijn sterk gericht op geuren", vertelt Schouw. "Als ik een lege shampoofles heb dan bewaar ik die meestal. Ik spoel hem dan om, boor er gaatjes in, en stop er zaagsel en wormen in. Dat vinden ze erg leuk."

Maar ook het weer kan meehelpen om afleiding te creëren. Als het sneeuwt maken de verzorgers sneeuwpoppen, die ze in de apenverblijven zetten. De jonge apen schrikken zich dan soms kapot, terwijl oudere apen dat wel vaker mee hebben gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl