NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

Brand Someren die al vijf dagen woedt 'dit weekend geblust'

Ginopress

De brand in een bandenopslag in Someren-Heide, kan komend weekend geblust zijn. De burgemeester van het dorp spreekt van een doorbraak, meldt Omroep Brabant. De brand brak zondagochtend rond 02.30 uur uit. 

De brandweer gebruikt nu een nieuwe blusmethode. De gemeente ging er eerder van uit dat het weken kon duren voordat de brand was geblust. Dat kan nu binnen een paar dagen, aldus de burgemeester.

Graafmachines

"We nemen steeds kleine hapjes brandend materiaal met graafmachines uit de grote berg", legt Kees van Bockel van de brandweer uit. "Die dompelen we onder in een bak met water. Vervolgens haalt een andere kraan het gebluste materiaal uit de bak en legt het opzij." 

Het vuur is moeilijk te bestrijden, omdat het vuur een soort korst heeft gecreëerd op de bandenmassa. Daar komt het bluswater volgens de brandweer niet doorheen, waardoor de massa onder de korst blijft branden.

Al dagen overlast door brand Someren

Eerder was met buurtbewoners afgesproken dat er niet geblust zou worden wanneer de rook richting een woonwijk waaide. Daar komt de gemeente nu van terug, om de brand zo snel mogelijk te doven. 

Omwonenden van het recyclingbedrijf maken zich zorgen over hun gezondheid. De gemeente zegt dat dat niet nodig is. Er zouden geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen zijn gemeten.

Boerenverstand

Toch nemen veel buurtbewoners het zekere voor het onzekere. Ze zijn vertrokken en slapen niet meer thuis. 

"Met je gezonde boerenverstand kan je dit niet accepteren. Ik laat mijn kinderen hier niet in zitten", zegt Adrie van Vliet. "De rook slaat op je longen, je hebt pijn in je mond. Dit is niet fris. Het is niet gezond, dat kan niet." Een basisschool in de buurt van de brand blijft de rest van de week dicht.

STER reclame