NOS NieuwsAangepast

Google verzet zich tegen beschuldigingen Brussel over Android

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Google zegt dat zijn besturingssysteem Android alleen gratis beschikbaar kan worden gesteld onder de huidige afspraken met smartphonefabrikanten. Zo stelt het bedrijf eisen aan het gebruik van zijn appwinkel, de Play Store. Brussel beschuldigt Google ervan op deze manier de concurrentie in de weg te zitten.

De zaak ligt gevoelig bij Google, omdat Android een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsstrategie. Aanpassingen kunnen grote gevolgen hebben voor de inkomsten.

Veel fabrikanten maken gebruik van Android. Ze hebben weinig keus; iOS is alleen bestemd voor Apple-apparaten en Windows Phone is nooit echt van de grond gekomen.

Een belangrijk onderdeel van Android is de Play Store, de appwinkel van Google. Er zijn wel alternatieven, maar die zijn lang niet zo groot. Doordat naast de appwinkel ook Google Zoeken moet worden geïnstalleerd, ontstaat er volgens de commissie dominantie.

Grote inkomstenbron

Google zegt dat dit nodig is; anders zou het onmogelijk om het systeem gratis beschikbaar te stellen. In de zoekresultaten zitten advertenties waarmee de internetgigant veel geld verdient.

"Dit is de ideale situatie", schrijft Google's hoogste jurist. "Het zorgt ervoor dat de productieprijs voor fabrikanten naar beneden gaat, waardoor het toestel ook goedkoper wordt voor klanten."

Google's zoekmachine is vereist als fabrikanten bijvoorbeeld de appwinkel willen installeren

Ook vindt de commissie dat Google regels heeft overtreden door smartphonefabrikanten te betalen als ze alleen apps van Google installeren, in feite een soort van omkoping.

De internetgigant zegt dit te doen zodat het zijn diensten kan presenteren als alternatieven voor bijvoorbeeld iOS en Windows Phone. Daarnaast wijst het bedrijf erop dat het makkelijk is om deze te verwijderen en andere apps te installeren.

Contract

Fabrikanten kunnen zonder problemen Android gebruiken en naar eigen smaak inrichten. Maar als ze een van Google's populaire apps zoals de Play Store of bijvoorbeeld Gmail willen installeren, dan moeten ze zich houden aan een contract, waardoor Google kan bepalen in welke mate ze het systeem aanpassen.

Dat zorgt er volgens de Commissie voor dat betere versies van Android, die niet door Google zelf zijn ontwikkeld, onbereikbaar zijn voor consumenten. Volgens de internetgigant gebeurt dit om fragmentatie van Android tegen te gaan, zodat ontwikkelaars niet voor 100 telefoons 100 versies van een app hoeven te ontwikkelen.

Miljardenboete

Het verweer van de internetgigant is vandaag naar de Europese Commissie gestuurd. Er zal de komende tijd achter gesloten deuren over worden gesproken. Mocht het bedrijf schuldig worden bevonden, dan hangt het een grote boete boven het hoofd. Die is maximaal 10 procent van de jaaromzet. In het geval van Google is dat bijna 7 miljard euro. Waarschijnlijk zal worden gezocht naar een compromis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl