EPA

Chaos bij banken in India. Een aankondiging van de regering dat de biljetten van 500 en 1000 roepie gaan verdwijnen, heeft een stormloop op de banken veroorzaakt. Om de orde in de lange wachtrijen te bewaren, hebben banken in het hele land de hulp van de politie ingeroepen.

De Indiase premier Modi kondigde dinsdagavond onverwacht aan dat deze biljetten uit roulatie worden genomen om zwart geld en corruptie aan te pakken. De oude biljetten worden vervangen door nieuwe. 

Lange rijen

De eerste rijen ontstonden woensdagavond al, toen de banken de deuren sloten om zich voor te bereiden op mensen die hun biljetten wilden omruilen voor biljetten met een lagere waarde of voor de nieuwe biljetten.

In New Dehli kregen wachtenden bij een bank in de buurt van het parlementsgebouw ruzie met mensen die probeerden voor te dringen. Een vestigingsmanager kon het lokale politiebureau niet telefonisch bereiken en belde het noodnummer om twee politieagenten bij de vestiging te krijgen. 

Biljetten afgeschaft: Stormloop op banken in India

Mega-operatie

Ook correspondent Joeri Boom ziet dat het in New Delhi erg druk is bij banken. "Maar het gaat dan ook om een enorme operatie: formaatje mammoet. We hebben hier 1,24 miljard inwoners. Ik denk dat je deze operatie kunt vergelijken met het in één klap uit de roulatie nemen van alle 20- en 50-eurobiljetten." 

Veel Indiërs krijgen hun salaris in contant geld uitbetaald en bewaren dat thuis. Ze mogen per dag maximaal 4000 roepie (65 euro) omwisselen. "Je moet dus echt een programma opzetten om dagelijks naar de bank te gaan en je geld om te wisselen", zegt Boom.

Mentaliteit

Of de actie zin heeft, betwijfelt Boom. Want het zwarte geld raakt waarschijnlijk in één klap uit omloop, maar het bouwt zich net zo snel weer op. 

"Corruptie is een mentaliteit. Het is het aannemen van geld, terwijl je dat niet mag als politieambtenaar. Als we straks dat nieuwe geld hebben, blijft die mentaliteit. Dan betalen mensen onderhands gewoon met nieuwe briefjes."

STER reclame