Peña Nieto en Trump na hun gesprek
NOS Nieuws

Mexicanen knijpen 'm, Canadezen zijn rustig over Trump

De Mexicaanse politiek mag dan wel voorzichtig en positief reageren, het volk is absoluut niet blij met de overwinning van Trump. "Ongelooflijk, hoe moeten we met deze barbaarse man omgaan?", is de gemiddelde reactie van de Mexicaanse inwoner, vertelt correspondent Cees Zoon.

"De Mexicanen knijpen hem. Zij weten ook wel dat Trumps uitspraken misschien eerst alleen illegalen betreffen, maar later ook de legale Mexicanen", legt Zoon uit. "En er zitten ongeveer 25 miljoen Mexicanen in de VS."

Trump heeft zich tijdens zijn campagne zeer negatief uitgelaten over het buurland. Hij zei dat hij alle illegale Mexicanen het land wil uitzetten. Ook noemde hij de Mexicanen die naar de VS komen verkrachters en drugsdealers. De Republikein wil, op kosten van Mexico, op de grens een muur laten bouwen.

"Dus nu maken de Mexicanen zich grote zorgen. Er is bijna geen Mexicaanse familie in de VS die geen familie in Mexico heeft zitten. Het is een kwestie van tijd, denken ze, dat de legalen ook met de nek worden aangekeken", zegt Zoon.

Peña tijdens zijn speech over Trump

Wederzijds respect

President Nieto vergeleek Trump na zijn hatelijke uitspraken met dictators als Mussolini en Hitler. Toch feliciteerde hij Trump gisteren. Hij zei na Trumps zege dat hij de samenwerking met de VS wil intensiveren, "op basis van wederzijds respect".

Ook de Mexicaanse ministers van Buitenlandse Zaken en van Financiën reageerden op de winst. "Betalen voor een muur is niet wat wij voor ogen hebben", zei de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken. Maar ze voegde eraan toe dat de Mexicaanse regering in de afgelopen maanden voortdurend contact heeft gehouden met campagnemedewerkers van Trump om zaken af te stemmen. De minister van Financiën zei dat "alles wel op zijn pootjes terecht zou komen."

Het is werkelijk onmogelijk om de twee landen met een muur van elkaar te scheiden.

Correspondent Cees Zoon

Dat moet ook wel gebeuren, zegt Zoon, want de landen zijn heel afhankelijk van elkaar. "Zeker 90 procent van de Mexicaanse export gaat naar de VS en zeker 90 procent van de Mexicaanse import komt via de VS. Ze zijn zo met elkaar verbonden, het is werkelijk onmogelijk om dat met een muur te scheiden."

Maar als Trump die muur wil, kan Mexico er niets tegen doen, zegt Zoon. "De VS mag zo'n muur op haar eigen grondgebied bouwen. Maar op zich is het idee van een muur helemaal niet nieuw, want op ongeveer de helft van de 3000 kilometer lange grens tussen Mexico en de VS staat al een hek."

Voor zijn inauguratie heeft Trump nog een ontmoeting met de Mexicaanse president Nieto.

De andere buren

Het andere buurland, Canada, is ook benieuwd wat de toekomst te brengen heeft. "De relatie tussen Canada en de VS is gebaseerd op gedeelde waarden en dromen en we zullen altijd goed samenwerken", zei premier Justin Trudeau gisteren. "We zijn sterk, omdat we naar elkaar luisteren en elkaar respecteren."

De Canadese premier en Trump zijn het over een aantal dingen niet met elkaar eens. Twee meningsverschillen zouden effect kunnen hebben op de band tussen de twee landen: klimaatverandering en handel. Waar bij Trudeau klimaatverandering een van de belangrijkste punten op zijn politieke agenda is, heeft Trump gezegd dat China verantwoordelijk is voor de klimaatverandering, en dat die volgens hem ook niet zou bestaan.

Ook de handel blijft belangrijk. Dagelijks steekt 1,6 miljard euro aan goederen en diensten de grens tussen Canada en de VS over.

Trump is niet zo slecht als mensen denken.

Man in Toronto

Wisselende reacties

De reacties van Canadezen op de overwinning van Trump wisselen. Drie emoties zijn vooral te zien op de straten van Toronto: shock, verbijstering en blijheid, zegt CBCnews. "Hij is niet zo slecht als mensen denken", zegt een Canadese man. "Het is eigenlijk best een goeie man."

Maar een Canadese vrouw is juist heel bang. "Ik kan niet geloven dat de VS iemand heeft gekozen die zo openlijk racistisch is en zulke dingen zegt over vrouwen."

En terwijl sommige mensen zich blij of boos maken over de verkiezingen in de VS, zijn er ook mensen die er totaal niet bezig mee zijn. "Het boeit me niet, wij zijn Canadees. Waarom zou ik me druk maken om Amerikaanse politiek?", zegt een man.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl