Reuters
NOS NieuwsAangepast

Liever hutjemutje in Filipijnse cel dan onveilig op straat

Slechte nachten, snel ziek en geen privacy. De omstandigheden voor de gevangenen op de Filipijnen zijn belabberd. Toch voelen de meeste gedetineerden zich in de overvolle gevangenissen een stuk veiliger dan daarbuiten.

"Ik ben blij dat ik hier zit, omdat er op straat al zoveel mensen zijn doodgeschoten", zegt een gedetineerde in een gevangenis net buiten de hoofdstad Manilla.

Sinds president Duterte aan de macht is, zijn er naar schatting 3500 mensen vermoord, onder wie veel drugsgebruikers en -dealers. Uit angst gedood te worden, gaven zo'n 700.000 mensen zichzelf aan bij de politie.

Een van de gevangenen legt uit waarom hij daarvoor gekozen heeft: "Het is in de gevangenis gewoon veel veiliger." Dat hij daarom op een trap moet slapen en een wc moet delen met 150 andere gevangenen neemt hij op de koop toe. "Als politieagenten je op straat willen beschieten, dan doen ze dat. Dan zeggen ze dat je een drugsdealer bent."

 • Reuters
  Gedetineerden in de gevangenis net buiten Manilla slapen hutjemutje naast elkaar
 • Reuters
  Een gevangene probeert op een trap wat slaap te pakken
 • Reuters
  Gevangen delen een bed in een cel
 • Reuters
  Door de uitpuilende gevangenissen slapen gevangenen vaak slecht
 • Reuters
  De avond is gevallen: de gevangenen proberen te slapen

Vanwege het anti-drugsbeleid van Duterte puilen de Filipijnse gevangenissen inmiddels uit. De gevangenis bij Manilla is gebouwd voor zo'n 800 gevangenen, maar inmiddels verblijven daar ruim 3400 gedetineerden. Twee derde van hen zit daar vanwege drugshandel of -gebruik.

Halverwege augustus zaten er zelfs even 4000 gevangenen. "We hebben toen besloten gevangenen naar andere plekken te sturen", vertelt een woordvoerder van de gevangenis. "Als we dat niet hadden gedaan, hadden we nu zeker 5000 gedetineerden gehad."

De fysieke gesteldheid van de op elkaar levende gevangenen is een groot probleem voor de gevangenisleiding. "Het is een enorme uitdaging voor ons om de veiligheid en gezondheid te garanderen van de gedetineerden. De oplossing is het bouwen van nieuwe grote gevangenissen." Maar dat gaat vanwege geldgebrek voorlopig niet gebeuren.

 • Reuters
  'Welcome to hell', staat op een trap in de gevangenis
 • Reuters
  Gevangenen kijken gezamenlijk naar een film
 • Reuters
  Een dagelijkse ochtendritueel: gevangenen dansen op muziek
 • Reuters
  Gevangenen wachten totdat ze naar de rechtszaal worden gebracht
 • Reuters
  Gedetineerden laten hun haar knippen door mede-gevangenen
 • Reuters
  Gevangenen spelen met een kat

Toch lijkt het Duterte-beleid bij sommigen zijn vruchten af te werpen. Een veroordeelde drugsgebruiker zegt graag een nieuw leven te beginnen. "Het is hier een hel, zowel mentaal als fysiek. Vroeger gebruikte ik drugs, maar als ik hier uit zou kunnen komen, dan zou ik er alles aan doen om mijn leven te beteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl