Donald Trump is aanwezig bij een NBA-wedstrijd
NOS SportAangepast

Welke impact heeft Trumps presidentschap op de sportwereld?

Er is nog veel onduidelijk over Donald Trumps politieke plannen en wat die wereldwijd zullen betekenen. Wat wel duidelijk is, is dat zijn uitverkiezing tot president van de Verenigde Staten ook impact zal hebben in de sportwereld.

Het bid van Los Angeles voor de Olympische Spelen van 2024, de plannen om het WK voetbal van 2026 te huisvesten en de globalisering van Amerika's drie grootste sportcompetities (de NFL, NBA en MLB); dit alles staat op de tocht nu Trump aan de macht is gekomen.

Vreemde vriendschap

De multimiljonair laat zich af en toe zien bij sportevenementen. Zijn favoriete sport is golf (hij bezit een aantal prestigieuze golfbanen in Amerika, Schotland en Dubai) en hij twittert regelmatig over American football, de NFL.

Trump beschouwt Tom Brady als een vriend en volgens Trump heeft hij ook op hem gestemd, maar opmerkelijk genoeg wilde de fameuze quarterback dat niet bevestigen: "Ik mag van mijn vrouw niet over politiek praten."

Tom Brady en Donald Trump in 2005 samen bij een bokswedstrijd

Trump is sowieso niet meer zo populair binnen de NFL na een opmerking die hij vorige maand maakte bij een campagnemoment in Florida toen er een vrouw flauwviel, maar daarna toch terugkwam. "Kijk, zij houdt zich tenminste niet aan de softe NFL-regels. Zij is taai. Oh, oh, een hersenschudding? Dan speel ik de rest van het seizoen niet meer."

Los Angeles houdt hart vast

Volgend jaar september kiezen alle 98 IOC-leden waar de Spelen van 2024 worden gehouden: Los Angeles, Parijs of Boedapest. Trumps polariserende woorden over Mexico, moslims, de NAVO en andere zaken zijn in strijd met de multiculturele waarden van het IOC.

"Een land dat zich naar binnen keert is niet goed voor de wereldvrede en niet goed voor de ontwikkeling van dat land. Eigenlijk is dat voor niemand goed", zei Eric Garcetti, burgemeester van Los Angeles, in augustus.

Trump met olympische vlam

Maar Trump, die in 2004 de olympische vlam door New York droeg in aanloop naar de Spelen in Athene, kan het bid van Los Angeles ook juist versterken door bij de stemming in Lima aanwezig te zijn.

"Hij is iemand die een publiek kan bespelen, dus dan kan hij dit publiek (de IOC-leden) ook bespelen", denkt Dick Pound, het IOC-lid van Canada.

Donald Trump draagt de olympische vlam voor de Spelen van 2004

De organisatie van het bid van Los Angeles heeft in ieder geval de eerste stap tot een goede relatie met Trump gezet door hem op Twitter te feliciteren met het winnen van de verkiezingen.

Amerika is ook in de race voor het WK voetbal van 2026. De FIFA wil het toernooi uitbreiden naar 40 of zelfs 48 deelnemende landen en in dat kader denkt de wereldvoetbalbond ook na of gezamenlijke bids meer kans moeten maken.

De combinatie Amerika, Mexico en Canada ligt op tafel, maar Trumps plannen om illegale Mexicanen terug te sturen naar hun eigen land en op de grens een muur te gaan bouwen (en die ook door Mexico te laten betalen) zal dat gezamenlijke bid geen goed doen.

Een bid kan alleen slagen als de regeringen van de landen volledig achter het project staan en ook financiële ondersteuning bieden. Een bid van alleen Amerika en Canada is de laatste dagen een stuk realistischer geworden.

Donald Trump doet weleens aan golf

Trump hecht weinig waarde aan het in stand houden van internationale handelsverdragen als Amerika er geen voordeel uit haalt. Hij wil producten uit het buitenland duurder maken en dat baart de NFL, NBA en MLB, die juist willen globaliseren, zorgen.

Amerika's drie grootste sporten willen juist internationaler worden. Er zijn al wedstrijden gespeeld in Londen, Barcelona, Rio de Janeiro, Mexico City, Shanghai en Berlijn. Economen waarschuwen nu al dat het opvoeren van de prijzen de markt zal veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl