NOS NieuwsAangepast

Overdracht Trump begint snel, inlichtingendiensten praten hem bij

De Amerikaanse president Barack Obama en Donald Trump zullen vandaag voor het eerst praten over de overdracht van de macht. Ze ontmoeten elkaar aan het eind van de ochtend in het Witte Huis, dat is om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Obama zei gisteren dat hij ervan overtuigd is dat Trump het beste voor heeft met Amerika. De president wil een vlekkeloze machtsoverdracht, ondanks de forse meningsverschillen die hij met Trump heeft.

In de komende dagen wordt de toekomstige president al bijgepraat door de geheime diensten, weet persbureau Reuters te melden. Hij zal daarbij ook details horen over spionagemissies en staatsgeheime informatie te zien krijgen, zeggen vertegenwoordigers van inlichtingendiensten.

Het is daarbij geen probleem dat hij nog niet geïnstalleerd is. "Als het Amerikaanse volk een president heeft gekozen, heeft hij recht op de volledige steun van de geheime diensten. En de inlichtingendiensten moeten er op hun beurt van uitgaan dat de toekomstige president net zo professioneel is", zegt voormalig CIA-directeur John McLaughlin.

Gesprekken

Trump heeft de komende weken een volle agenda. Zo zal hij nog voor de inauguratie een ontmoeting hebben met de Mexicaanse president Nieto en staat volgende week woensdag een ontmoeting met de Japanse premier Abe gepland.

Trump en Abe spraken elkaar even kort over de telefoon en volgens Abe is afgesproken dat de twee landen nauw blijven samenwerken. De ontmoeting met de Mexicaan Nieto zal een stuk minder vriendelijk verlopen. Trump kondigde in de campagne aan duizenden Mexicanen het land uit te zetten en een muur bij de grens te bouwen. Ook wil hij een vrijhandelsverdrag afschaffen.

@POTUS

Vannacht werd bekend dat Trump na zijn inauguratie ook het Twitteraccount @POTUS (President Of The United States) van Barack Obama overneemt. Obama startte het populaire account in 2015, dat nu zo'n 11 miljoen volgers heeft.

De tweets van Obama worden gearchiveerd, onder het account @POTUS44.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl