AFP
NOS NieuwsAangepast

Meisje met de groene ogen Pakistan uitgezet

Het zogenoemde meisje met de groene ogen is Pakistan uitgezet. Nadat Sharbat Gula was overgedragen aan Afghanistan, werd ze ontvangen door president Ashraf Ghani. In de vroege ochtend was ze met haar vier kinderen aan de grens overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten, waarna ze naar het paleis van de president in Kabul werd gebracht.

Naar verluidt heeft de Afghaanse regering het gezin een woning aangeboden. President Ghani zou Gula de sleutel hebben overhandigd.

AP
De wereldberoemde foto van het Afghaanse meisje op een tentoonstelling in het Duitse Erfurt in 2014

Sharbat Gula werd beroemd doordat een foto van haar als meisje van 12 in 1985 op de omslag van het tijdschrift National Geographic stond. Die foto werd het symbool van het lot van de burgers in Afghanistan na de Sovjet-inval.

Vrijdag had een rechtbank in Peshawar bepaald dat Sharbat Gula het land uit moet. Ze was gearresteerd omdat ze illegaal in Pakistan verbleef en een valse identiteitskaart bij zich had. Formeel is het in Afghanistan voor Pakistani illegaal om zo'n kaart te bezitten, maar die wet wordt meestal niet gehandhaafd.

2,5 miljoen Afghanen

Tot voort kort leefden in Pakistan nog zo'n 2,5 miljoen Afghanen die hun land waren ontvlucht na de inval van het leger van de Sovjet-Unie in 1979. Recent is de Pakistaanse regering begonnen op te treden tegen illegale Afghanen en dreigt ze allemaal uit te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl