NOS NieuwsAangepast

Dit wil president Trump gaan doen

Donald Trump wordt de nieuwe president van Amerika, maar wat wil hij nou eigenlijk gaan doen? Wat zijn zijn plannen?

Werkgelegenheid

Donald Trump wil banen creëren. In zijn overwinningsspeech zegt hij dat Amerika weer moet gaan bouwen; wegen, woningen, scholen en ziekenhuizen. En dat levert veel werk op, zo hoopt Trump.

Ook wil hij een einde maken aan vrijhandelsverdragen die naar zijn zeggen veel werkgelegenheid naar het buitenland laat glippen. Zo wil hij banen uit China, Mexico, Japan en Vietnam terug naar Amerika halen. Amerikaanse bedrijven moeten gaan profiteren van belastingverlaging. Ook dat zou werkgelegenheid moeten opleveren.

Belastingen

Niet alleen bedrijven, ook rijke Amerikanen gaan profiteren van belastingverlaging. De rijkste Amerikanen zouden bijna 7 procent minder belasting gaan betalen.

Inkomen

Voor de armsten wil Trump het minimumloon van 7,25 dollar per uur verhogen. Een precies bedrag is niet bekend gemaakt, maar Trump zou mikken op een loon van 10 dollar per uur. Ook zouden vrouwen meer moeten gaan verdienen.

Immigratie inperken

Donald Trump wil iets doen tegen de ruim 11 miljoen illegale immigranten in de VS. Zo wil hij een muur bouwen tussen Mexico en de VS, om een einde te maken aan de stroom illegale migranten.

Maar ook asielzoekers uit landen als Syrië en de Libië komen het land niet meer in. Trump wil een ideologische test afnemen, om nieuwkomers te laten bewijzen dat ze echt van Amerika houden.

Gezondheidszorg

Tijdens de campagne heeft Trump zich fel gekeerd tegen Obamacare. De zorgverzekering is omstreden omdat deze regeling de overheid veel belastinggeld kost. Volgens Trump veroorzaakt het systeem minder concurrentie op de zorgmarkt en minder keuze. Hij zal daarom inzetten op een veel soberder systeem.

Milieu

Trump heeft eerder aangegeven dat hij het in Parijs gesloten klimaatverdrag wil opzeggen. Volgens deskundigen kan dat, maar pas drie jaar na ratificatie, en dat is net gebeurd.

Internationale politiek

Trump zal zich meer op de VS gaan richten en minder op de wereld. "We gaan alleen samenwerken met landen waar we het goed mee kunnen vinden", zei hij in zijn overwinningstoespraak.

De nieuwe president heeft weinig op met Europa en wil juist een goede relatie opbouwen met president Poetin van Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl