Van bovenaf was goed te zien hoe groot de ravage was in de Chinese stad Tianjin
NOS Nieuws

Doodstraf voor hoofdrolspeler chemische ramp in Tianjin

In China zijn tientallen mensen veroordeeld voor hun rol in een van de grootste industriële ongelukken uit de geschiedenis. Een directeur van een logistiek bedrijf kreeg de hoogste straf. Hij is veroordeeld tot de doodstraf, wat in de praktijk meestal wordt omgezet in levenslang.

In de havenstad Tianjin ontplofte vorig jaar zomer door de aanhoudende droogte een voorraad nitrocellulose. De brand die ontstond sloeg over naar illegaal gebouwde andere opslagplaatsen vol ammoniumnitraat.

De kettingreactie die volgde verwoestte de loodsen, vernietigde een parkeerterrein vol auto's en richtte grote schade aan in een aangrenzende woonwijk. Door de enorme hoeveelheid hoogst explosief materiaal duurde het weken voordat de omvang van de ramp duidelijk werd. Steeds weer waren er nieuwe ontploffingen en ontstonden branden.

Ramp

Bij de ramp kwamen 173 mensen om het leven. Onder hen bijna 100 brandweerlieden, die niet wisten dat er liefst 800 ton ammoniumnitraat op het terrein lag.

Directeur Yu van het bedrijf Ruihai Logistics gaf in de rechtbank toe dat hij ambtenaren had omgekocht waardoor hij tussen 2013 en 2015 enorme hoeveelheden giftig explosief materiaal op zijn terrein kon opslaan.

In een video die op de Chinese televisie werd uitgezonden heeft de man spijt betuigd.

48 andere verdachten werden tot lagere straffen veroordeeld. Onder hen lokale ambtenaren en werknemers van het bedrijf die samen de corruptie in de praktijk mogelijk maakten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl