Erik Bouwman met Lee Sang-hwa, wereldrecordhoudster op de 500 meter ANP Pro Shots

Erik Bouwman is niet langer bondscoach van de Zuid-Koreaanse schaatsers. Zijn contract, dat nog tot de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang doorliep, is ontbonden. Tot opluchting van Bouwman zelf. "Ik ben vanaf het begin tegengewerkt door de bond en heb naar dit moment toegewerkt. Ik wist dat wij in 2016 niet met elkaar zouden doorgaan."

In het contract van Bouwman stond namelijk een evaluatiemoment gepland na het voorbije seizoen. Hoewel de schaatscoach zelf ook niet wilde doorgaan moest hij het wel tactisch spelen. Dus niet zelf opstappen, maar zich laten ontslaan. "Ik wist dat ik sterk stond, want ik had wel ruimschoots aan de evaluatiefactoren voldaan. Een honderd procent score op persoonlijke records en een uitstekend WK afstanden, met twee keer goud en een keer zilver."

'Genoeg voor kwaliteitsinjectie'

Resultaten waren er dus wel, ondanks de vele frustraties van Bouwman over de tegenwerking door de schaatsbond. De bond werkte hem naar zijn zeggen tegen bij het plannen van reisschema's, verbood fietstrainingen, lag dwars bij het invoeren van fysieke testen en hield aanpassingen in selectieprocedures tegen.

"Toch lukte het mij wel om met de schaatsers iets van een proces te draaien. Hoewel het op dertig procent van het normale zat, was het wel genoeg voor een kwaliteitsinjectie", zegt de voormalig coach van Jong Oranje.

2014: Bouwman zoekt mix tussen Koreaans en Nederlands systeem

Bouwman denkt dat de tegenwerking voortkwam uit een politieke machtsstrijd tussen multinational en sponsor Samsung en de schaatsbond. De Nederlandse schaatscoach kwam op voorspraak van de sponsor naar Zuid-Korea. "Bij Samsung zien ze in dat er veranderingen noodzakelijk zijn, maar daar willen ze bij de Koreaanse schaatsbond, waar al meer dan twintig jaar dezelfde conservatieve machthebbers zijn, niet aan."

'Trainen zonder wetenschap, zonder kennis'

Volgens Bouwman is die conservatieve houding overigens niet alleen een probleem in het schaatsen. "Ik heb twee jaar op het olympisch trainingscomplex gebivakkeerd en met verbazing gekeken naar alle programma's van de zomersporten. Het lijkt wel dertig jaar terug in de tijd. Natuurlijk is het mooi dat er een ijzeren discipline wordt gecreëerd door veel uren te draaien, maar zonder wetenschap, zonder kennis."

"Af en toe sprak ik een andere buitenlandse coach. Zij hadden vaak te maken met dezelfde problemen. Alle buitenlandse coaches zijn ook binnen de kortste keren weer verdwenen."

Fulltime papa

Alle frustraties ten spijt vindt Bouwman het toch jammer dat het Zuid-Koreaanse avontuur ten einde is. "Omdat ik met de schaatsers wel een goede band had. Het merendeel heeft ook laten weten dat ze het jammer vinden dat ik vertrokken ben."

Wat Bouwman nu gaat doen? "Eerst even fulltime papa (hij werd in september vader van een tweeling) en dan rustig nadenken over een nieuwe uitdaging in het schaatsen."

STER reclame