ANP

De pilotenvakbond VNV vindt het "onbegrijpelijk en onbestaanbaar" dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor hun staatsbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland niet met KLM of Air France vliegen, maar met de Arabische maatschappij Emirates.

"Deze maatschappij bedient zich van enorme staatssubsidies om de Europese luchtvaart grote schade aan te doen", zei VNV-voorzitter Steven Verhagen in Nieuws en Co. "Ik vind het gewoon niet passen en zeker niet gezien de discussie over het voortbestaan van Air France-KLM dat de koning het signaal geeft: ach, het maakt niet uit, we gaan gewoon met Emirates."

Verhagen voegde eraan toe dat de koning bij KLM als gastvlieger vlieguren maakt om zijn brevet te behouden. "Dan vind ik het heel raar dat hij niet de KLM kiest. Voor een staatsbezoek, nota bene. We zijn in Nederland belastingbetaler, wij financieren het koningshuis, dan zou je ook mogen verwachten dat hij een stukje promotie voor de nationale airline zou doen en niet voor een airline die KLM juist kapot probeert te maken."

Dat KLM geen first class aanbiedt kan volgens de VNV geen reden zijn. "Ga dan niet met Emirates vliegen, maar met Air France." Verhagen vindt ook dat het kabinet erop toe zou moeten zien dat de Nederlandse luchtvaart ook bij handelsmissies en officiële bezoeken in de etalage wordt gezet.

Het regeringsvliegtuig KBX ANP

Ook de  D66-fractie in de Tweede Kamer vindt het verkeerd dat het koningspaar niet met een KLM-toestel naar Australië en Nieuw-Zeeland is gevlogen. Dat de KLM niet op Australië vliegt, had geen probleem hoeven zijn, zegt Tweede Kamerlid Salima Belhaj. Het koningspaar had volgens haar met de KLM naar Singapore kunnen vliegen en vanaf daar met het regeringsvliegtuig KBX. Dat is speciaal overgevlogen voor de verplaatsingen in Australië en Nieuw-Zeeland zelf.

Belhaj wil van het kabinet weten waarom deze oplossing niet gekozen is, "want het is een ongelooflijk gemiste kans om een goede pr voor Nederland te realiseren en vooral ook voor onze nationale trots, de KLM."

STER reclame