NOS NieuwsAangepast

Kerktoren Weesp deels ingestort door brand

Felle brand verwoest historische kerk Weesp

De torenspits van de Sint Laurentius-kerk in Weesp is door een grote brand ingestort. De hulpdiensten hadden omwonenden al uit hun huis gehaald. Het vuur is inmiddels onder controle.

De rest van de kerk lijkt gespaard gebleven. De brandweer is tot half 4 in de nacht bezig geweest en heeft een aantal balken weggehaald die naar beneden dreigden te vallen. Vervolgens kon de kerktoren van buitenaf en binnenuit worden geblust.

 • Mireille van der Werff / NOS
  De toren vanochtend in Weesp
 • Mireille van der Werff / NOS
  De toren vanochtend in Weesp
 • Mireille van der Werff / NOS
  De toren vanochtend in Weesp
 • Mireille van der Werff / NOS
  De toren vanochtend in Weesp

Er is volgens de hulpdiensten niemand gewond geraakt; op het moment van instorten waren er geen brandweermensen dicht in de buurt.

Op foto's op Twitter is te zien dat de brand in de top van de toren begon en zich snel naar beneden uitbreidde. Vermoedelijk ontstond de brand door kortsluiting in de top van de toren, net onder een verlicht kruis, meldt Weespernieuws.

Verbouwing

Het lukte de brandweer niet om de brand in de toren op tijd te blussen. Dat komt doordat de toren te hoog was om met een ladder te bereiken. Daarom moest er een kraanwagen vanuit Den Haag komen, die op 70 meter hoogte kan werken.

De brandweer kreeg verder hulp van collega's uit Huizen en Amsterdam. Omwonenden worden opgevangen in hotel Hart van Weesp, meldt regionale omroep NH. Bewoners van vijf huizen hebben in een hotel geslapen. De gemeente bekijkt vandaag of ze terug naar huis kunnen.

De kerk stond al een tijd leeg. Er waren plannen om het pand te verbouwen. Er zou onder meer een yogastudio en een proeflokaal moeten komen.

Uitgaanspubliek

De oud-pastoor van de Sint Laurentius-kerk woonde tot veertig jaar geleden pal naast de kerk. Volgens hem was het groene kruis dat op de kerktoren stond een herkenningspunt voor het uitgaanspubliek in Weesp.

'Het is maar steen en hout, er komt wel weer een oplossing voor'
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl