NASA

As Florida goes, so goes the nation, luidt het gezegde. Ofwel: wie Florida wint, wint het Witte Huis. Sinds de jaren 60 is dat op één keer na ook altijd zo geweest. Alleen in 1992 liep het anders: toen schreef George Bush senior Florida op zijn naam, maar ging Bill Clinton er met de winst vandoor.

Florida is dus gewild. Niet voor niets richtten de presidentskandidaten Trump en Clinton de afgelopen weken hun pijlen veelvuldig op The Sunshine State. Florida wordt gezien als de absolute hoofdprijs van de zogeheten swing states. In de peilingen gaat het nek-aan-nek.

Maar hoe belangrijk is Florida nou echt? Kan een van de twee kandidaten president worden zonder Florida te winnen? Ja en nee. Florida is absoluut goud waard, maar de statistieken laten zien dat er vannacht mogelijk rekenmachines aan te pas moeten komen.

Kiesmannen

De staat Florida vertegenwoordigt 29 van de in totaal 538 kiesmannen. Alleen Californië (55) en Texas (38) hebben er op basis van het aantal inwoners meer, maar in die twee staten is er geen competitie. Californië gaat zeker naar de Democratische kandidaat Clinton en Texas naar de Republikein Trump.

Dus die 29 van Florida zijn er veel, zeker als je bedenkt dat naar schatting 415 kiesmannen al zo goed als verdeeld zijn. Clinton kan vrijwel zeker rekenen op 252 kiesmannen. Trump heeft met 163 kiesmannen aanzienlijk minder zekerheidjes. Een meerderheid van 270 is genoeg, dus een simpele rekensom leert dat als Clinton Florida naar zich toe trekt, het spel is gespeeld.

Hoe zat het ook alweer met die kiesmannen? Bekijk onderstaande video. De tekst loopt onder de video door.

270! Het magische nummer op 8 november

Voor Trump is Florida dus een absolute must. Bij winst is het voor Trump wel alsnog rekenen en sprokkelen om tot een meerderheid te komen, want hij heeft dan zeker nog 78 kiesmannen in andere staten nodig. Hij zal dan de meeste andere swing states moeten winnen en moeten shoppen in de staten die vier jaar geleden naar Obama gingen, zoals Ohio (18) en Iowa (6).

Of hij moet nog gaten kunnen schieten in de blue firewall van Clinton, met staten als Pennsylvania (20) of Michigan (16). Ook dan heeft Trump een theoretische kans om te winnen. Trump heeft in de campagne dan ook flink op die staten gemikt. 

Hoe zat het ook alweer met die 'swing states'? Bekijk onderstaande video. De tekst loopt onder de video door. 

Hey maten, houd deze swingstaten goed in de gaten

Als Clinton Florida niet wint, zal ze waarschijnlijk ook aan North Carolina (15) of Ohio (18) genoeg hebben om die magische grens van 270 te bereiken. Maar om alle twijfel weg te nemen, is winst in Florida wel zo lekker. Niet voor niets heeft ze deze week de staat nog meerdere keren bezocht en was ook de huidige president Obama er te vinden om volop campagne te voeren. 

Ook als we kijken naar de politieke geschiedenis van de staat met het subtropische klimaat, inclusief orkanen en alligators, is Florida traditioneel het decor van keiharde politieke campagnes.

Florida: Sunshine State én politiek slagveld

In het jaar 2000 waren de presidentsverkiezingen er spannender dan ooit. Florida gaf toen met een verschil van maar een paar honderd stemmen de doorslag. Niet de Democratische vice-president Al Gore, maar de Republikein George W. Bush ging er na weken van hertellingen uiteindelijk met de winst vandoor. 

Wakker blijven of niet?

De voorlopige resultaten voor Florida worden verwacht om 01:30 uur Nederlandse tijd. Als de oostelijke swing states in het voordeel van Clinton zijn en ze pakt Florida, is het eigenlijk al niet spannend meer en mag zij zich met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de nieuwe president van de Verenigde Staten noemen.

Rond 03:00 uur staat de uitslag dan vrijwel zeker vast. Als Trump toch in Florida en andere staten aan het langste eind trekt, doe je er goed aan om op tijd naar bed te gaan en vanaf morgenochtend vroeg de exit polls in de gaten te houden. Maar Florida laat zich helaas niet voorspellen.

Voor wat je verder moet weten om de Amerikaanse verkiezingsdag goed door te komen: klik hier

NOS The Series

STER reclame