Kees van Dijkhuizen ANP

Kees van Dijkhuizen wordt de opvolger van Gerrit Zalm als topman van ABN Amro. Van Dijkhuizen zit nu al in de raad van bestuur van de bank; hij is de CFO (financiële topman).

Van Dijkhuizen (60) treedt uiterlijk in februari volgend jaar aan, zodra de toezichthouders (De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank) zijn benoeming goedkeuren. Hij werkt al sinds mei 2013 bij de staatsbank. 

Daarvoor, van 2005 tot 2013, was hij de financiële topman bij zakenbank NIBC. Eerder had Van Dijkhuizen uiteenlopende functies bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken. Zo werd hij in 1999 directeur-generaal van de begroting van het ministerie van Financiën.

Dijsselbloem tevreden

Minister Dijsselbloem van Financiën is positief over de benoeming. "Van Dijkhuizen heeft zich de afgelopen 11 jaar bewezen als een uitstekende bankier en een prima bestuurder met een sterke maatschappelijke antenne. Hij speelde een leidende rol bij de beursgang en was nauw betrokken bij de kostenreducties binnen de bank en bij de toekomststrategie. Hij gaat ABN Amro nu naar een volgende fase leiden, waarin de Staat door zal gaan met het verkleinen van het aandeel in de bank."

De overheid heeft nog zo'n 70 procent van de aandelen ABN Amro in handen. Dijsselbloem heeft daarom zonder twijfel achter de schermen een rol gespeeld bij de keuze voor Van Dijkhuizen. 

'Veel ervaring'

"Kees van Dijkhuizen heeft ruime ervaring en heeft meerdere seniore bestuursfuncties in de banksector en het publieke domein vervuld", zegt Olga Zoutendijk, voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro. 

"Zijn ervaring, gecombineerd met zijn persoonlijke integriteit en leiderschapsstijl en uitgebreide netwerk, maken hem zeer geschikt om ABN Amro te leiden."

Oranjes en schaatsen

Als een van zijn nevenfuncties zit hij in het bestuur van Stichting Bewind, de financiële holding van koning Willem-Alexander en leden van de koninklijke familie. 

Van Dijkhuizen studeerde economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 1982 afstudeerde. Zijn grote hobby is schaatsen.

STER reclame