Helga Ruebsamen
NOS NieuwsAangepast

Schrijfster Helga Ruebsamen (82) overleden

Schrijfster en columniste Helga Ruebsamen is overleden. Ze was 82 jaar. Ze overleed vannacht in haar woonplaats Den Haag.

Ruebsamen is vooral bekend door haar verhalen over excentriekelingen en mensen aan de rand van de samenleving. Daarnaast werkte ze als columnist voor de Volkskrant.

Ze werd geboren in het toenmalige Batavia in Nederlands-Indië, als dochter van een Nederlandse moeder en een Duits-Joodse vader. Het gezin kwam vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland, en moest vrijwel meteen onderduiken.

Ze schreef haar eerste boeken in de jaren zestig, zoals de verhalenbundel De Kameleon en de roman De Heksenvriend. Eind jaren tachtig had ze succes met haar roman Op Scheveningen en in 1997 verscheen haar grote Indische roman Het lied en de waarheid, deels gebaseerd op haar Indische jeugd. Ze kreeg hiervoor de F. Bordewijk-prijs.

Prijzen

Voor haar hele oeuvre ontving Helga Ruebsamen in 2001 de Annie Romein-prijs en in 2003 de Anna Bijns-prijs.

Haar uitgever Mizzi van der Pluijm, van Atlas-Contact, noemt haar een van de grootste stilisten en schrijvers van de naoorlogse literatuur. "Helga Ruebsamen wist in haar verhalen en romans als een toverfee de wereld mooier te maken", zegt Van der Pluijm.

"De werkelijkheid vond ze zelf vaak maar saai. Ze was een verhalenverteller pur sang, met een grote dosis ironie en zelfspot. Ik ben er trots op haar uitgever te zijn en ervaar haar overlijden als een groot verlies, zowel voor mij, voor de uitgeverij als voor de Nederlandse literatuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl