AFP
NOS NieuwsAangepast

Belg zou brein zijn achter aanslagen in Parijs en Brussel

Inlichtingendiensten hebben de identiteit achterhaald van een man die achter de terreuraanslagen in Parijs (vorig jaar) en die in Brussel (dit jaar) zat. Hij zou Oussama Atar heten, een 32-jarige Belg van Marokkaanse afkomst.

Hij gebruikte de schuilnaam Abu Ahmad. Die naam is in verband met de aanslagen al vaker genoemd, maar nu kan hij echt worden gelinkt aan een persoon, zei NOS-correspondent Frank Renout in Nieuws en Co. Een terrorist die werd opgepakt heeft hem herkend op een foto die hem werd voorgehouden.

Atar is zeker al sinds 2005 bij inlichtingendiensten bekend. Toen werd hij in Irak aangehouden wegens illegale grensoverschrijding en tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld.

In 2010 begon zijn familie een actie om hem vrij te krijgen, omdat hij nierkanker zou hebben. Amnesty International vroeg de Iraakse autoriteiten om hem de juiste medische verzorging te geven, en bekende Belgen zetten zich in voor zijn vrijlating. Ze hadden succes; in 2012 kon Atar naar België terugkeren.

Meerdere Belgische media maakten er in augustus al melding van dat justitie hem in verband bracht met de aanslagen in maart op het vliegveld van Brussel en op een metrostation. Justitie zou een klopjacht begonnen zijn.

Parijs en Brussel

Atar zou in de zomer van 2015 vier handlangers als vluchteling naar Europa hebben gestuurd. Twee van hen werden in Oostenrijk aangehouden, maar twee anderen konden doorreizen en bliezen zich op 13 november vorig jaar op bij het Stade de France in Parijs, waar Frankrijk een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland speelde. Op een telefoon van een van hen werd het telefoonnummer van Abu Achmad gevonden.

Bij de aanslagen in Parijs, onder andere op de concertzaal Bataclan, vielen in totaal 130 doden. De naam Abu Ahmad dook op in een computer die verdachten van de aanslagen in Brussel hadden weggegooid. Een van die verdachten had Abu Ahmad een bericht gestuurd. Bij de aanslagen in Brussel kwamen 32 mensen om.

Volgens deredactie.be houdt de Belgische politie er rekening mee dat Atar uit Syrië is teruggekeerd. Bij zijn familie zou huiszoeking zijn gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl