AFP
NOS NieuwsAangepast

Robin Hood-restaurant in Madrid: rijken betalen voor armen

Een niet alledaags restaurant opent eind deze maand de deuren in Madrid. Rijke gasten gaan er betalen voor de maaltijden van daklozen. Na de hoofdstad volgen er mogelijk meer van zulke Robin Hood-eethuizen in andere steden in Spanje en daarbuiten.

Het idee komt van priester Ángel García Rodríguez, in Spanje beter bekend als Padre Ángel. Hij is de oprichter van de liefdadigheidsorganisatie Boodschappers van de Vrede en zet zich vaker in voor daklozen. Zo organiseerde hij vorig jaar op kerstavond een galadiner voor tweehonderd daklozen in het stadhuis van Madrid en regelde hij voor de armste Madrilenen gratis wifi en een app om virtueel te biechten.

Het is niet de bedoeling om te stelen van de rijken, maar wel om te delen.

Priester Ángel García Rodríguez

In restaurant Robin Hood wil García overdag ontbijt en dagschotels aan betalende gasten aanbieden. 's Avonds zijn alleen daklozen welkom. Hun maaltijd wordt betaald van de winst die overdag wordt gemaakt. "Het is niet de bedoeling om te stelen van de rijken, maar wel om te delen", zegt hij. "Het is prettig voor de rijken om iets te kunnen geven zodat degenen die niets hebben, kunnen eten."

Getty Images
Priester Ángel García Rodríguez

De priester wil dat de dakloze gasten in zijn eetgelegenheid 'de waardigheid' van een restaurant ervaren die ze in de gaarkeukens waar ze normaal komen, ontberen. "Het eten zal worden geserveerd op glazen borden en ze zullen stoffen servetten krijgen", zegt hij.

Het nieuwe restaurant komt vlak bij de parochie van padre García. Daar worden nu al dagelijks 200 maaltijden 's ochtends en 's avonds uitgedeeld. "Maar dat is koud eten, vaak een broodmaaltijd. Van nu af aan serveren we warme maaltijden", zegt hij. "Eigenlijk is dat niet meer dan normaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl