ANP
NOS NieuwsAangepast

Facebook stopt in EU tijdelijk met omstreden datagebruik WhatsApp

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Facebook stopt in Europa tijdelijk met het gebruiken van via WhatsApp verkregen gebruikersgegevens voor advertenties en vriendschapssuggesties. Dat bevestigt het bedrijf aan de NOS. Er is de afgelopen tijd veel kritiek gekomen op het datadelen.

Het besluit van Facebook volgt na druk vanuit Europese privacywaakhonden. Gister leek het erop dat het platform alleen in Groot-Brittannië het gebruik van de WhatsApp-data zou stilleggen. De chatdienst blijft overigens wel data delen, maar dit zal volgens Facebook louter worden gebruikt om spam tegen te gaan. Het gaat om gegevens over hoe je de app gebruikt; WhatsApp kan de inhoud van chats niet bekijken.

Hoelang het bedrijf hiermee stopt is niet duidelijk; Facebook voert over het delen en gebruik van de data momenteel gesprekken met Article 29, een verband waarin alle Europese privacywaakhonden zijn vertegenwoordigd. Zij komen volgende week bijeen om te praten over WhatsApp (wereldwijd ruim 1 miljard gebruikers) en Facebook (1,7 miljard gebruikers).

Nieuwe voorwaarden

In oktober riepen de toezichthouders Facebook al op om tijdelijk te stoppen met het gebruik van de data. Ze onderzoeken de gevolgen van de nieuwe algemene voorwaarden die sinds augustus van kracht zijn. Dankzij die voorwaarden kan WhatsApp nu data met Facebook delen, en kan het moederbedrijf die gebruiken.

Gebruikers kregen de nieuwe algemene voorwaarden in augustus en september voorgeschoteld in de vorm van een melding in de chat-app. Daarin stond ook dat Facebook data van WhatsApp zou gaan gebruiken om advertenties en vriendschapssuggesties naar eigen zeggen te verbeteren. Je kon hier vrij makkelijk overheen kijken, doordat je moest klikken op het knopje 'lees meer' om hierachter te komen.

De Nederlandse privacywaakhond en juristen stelden daar vraagtekens bij, het was volgens hen niet duidelijk genoeg. Daarnaast kon je het gebruik van de data slechts dertig dagen lang uitzetten; dat zou altijd moeten kunnen. Het uitzetten verhindert niet dat Facebook van WhatsApp je 06-nummer krijgt. Dat gebeurt altijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl