Still uit de video van het Rode Kruis
NOS Nieuws

Filmpje Rode Kruis met kindvluchtelingen 'hulde' of 'walgelijk'?

Een online video van het Rode Kruis, waarin de hulpverleningsorganisatie oproept tot meer respect voor vluchtelingen, maakt veel los op sociale media. In de video 'Welkom in Nederland' laat het Rode Kruis kindvluchtelingen hatelijke teksten voorlezen die mensen als commentaar hebben achtergelaten op hun Facebookpagina.

In het kader van de Week van Respect wil de hulpverleningsorganisatie de boodschap overbrengen dat online beledigingen en verwensingen pijn kunnen doen. "Door die teksten door kinderen te laten voorlezen, maak je het natuurlijk nog explicieter", zegt woordvoerder Belinda van der Gaag. "We hopen dat mensen daarover na gaan denken."

Een grote atoombom op de vluchtelingen, dan is het zo opgeruimd.

Een citaat uit de video van het Rode Kruis

Volgens het Rode Kruis zijn de kinderen en hun ouders vooraf uitgebreid geïnformeerd over het plan en het doel van de video. "De ouders waren bijna een soort van dankbaar dat we dit deden, hoe confronterend ook, omdat ze dit in het dagelijks leven meemaken en met respect behandeld willen worden."

De video van het Rode Kruis staat sinds gisteren op Facebook en is op het moment van schrijven door meer dan 750.000 mensen bekeken en 14.000 keer gedeeld. De reacties op Facebook zijn overwegend positief. "Hulde", schrijven meerdere mensen. Iemand anders zegt "zich te schamen als mede-Nederlander voor het gedrag dat men op internet durft te vertonen". Volgens anderen "komt het filmpje binnen" en is het "confronterend".

Er zijn ook veel mensen die een kritische noot plaatsen bij de video. "Schande om kinderen hiervoor in te zetten", schrijft iemand. "Laat ze lekker kind zijn", schrijft een ander.

Het Rode Kruis zet nu kindsoldaten in. #moreelfailliet

Een van de reacties op YouTube

Op YouTube, waar de video 12.000 keer is bekeken, wordt het filmpje overwegend niet goed ontvangen; 51 mensen 'liken' de video, terwijl er op het duimpje omlaag door 193 mensen is geklikt. Ook is de toon in de reacties op YouTube, waar makkelijker anoniem gereageerd kan worden, een stuk harder.

"Het Rode Kruis zet nu kindsoldaten in", staat in een van de reacties, met de hashtag: #moreelfailliet. "Nu pretendeer je dat alle vluchtelingen lieve kindertjes zijn", zegt een ander. Ook wordt er gesproken over "morele chantage" en "walgelijke propaganda". In andere anonieme reacties worden termen als "opkankeren uit dit land" en "ga terug naar je eigen zandbak" gebruikt.

Of deze mensen echt overtuigd raken? We proberen het.

Belinda van der Gaag, Rode Kruis

Of het Rode Kruis de mensen die zulke reacties plaatsen op andere gedachten kan brengen, is twijfelachtig. "Dat is wel wat we hopen", zegt Van der Gaag. "Helaas zie je aan sommige reacties dat dat niet zo is. We hebben wel rekening gehouden met zulke reacties."

"Of deze mensen echt overtuigd raken? We proberen het", zegt Van der Gaag. "Er wordt in ieder geval veel over gesproken. Het maakt iets los. Dat is volgens mij altijd goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl